Om

Hei!
Jeg som skriver denne bloggen heter Julia Døhlen Edin. Jeg jobber som designer og kulturjournalist, men har siden var liten slitt med mageproblemer. I midten av tyve-årene fikk jeg diagnosen Morbus Crohns og irritabel tarm. Oppblåst mage, forstoppelse, diaré og ikke minst smerter har vært en stor del av min hverdag, menved å legge om til lavFODMAP-dietten opplevde jeg å få kontroll over kostholdet, få mer energi og reduserte plagene betraktelig.

I løpet av de siste 3 årene har jeg gitt ut to kokebøker der alle oppskriftene er basert på lavFODMAP dietten, og dermed også både gluten- og laktosefrie. Mitt mål med både bøkene og bloggen er å spre matglede til folk som føler seg begrenset av et magevennlig kosthold. Jeg vokste opp med å spise "spesialmat" og "spesialkaker", men det handler ofte vel så mye om hva man spiser som det sosiale ved å spise det sammen. Jeg ønsker at alle skal kunne kose seg rundt bordet med den samme maten eller kaken, uten at man tenker over at den er fri for både melk, gluten og andre ingredienser som kan skape tarmtrøbbel. 

Bloggen
Dette er ingen halleluja-blogg over hvordan du mirakuløst kan bli kvitt sykdommer ved å legge om kostholdet, men det er en blogg der jeg deler mine erfaringer med mageplager, sykdom, oppturer, nedturer og ikke minst: matglede!  I 2014 giftet jeg meg med Espen Døhlen som er både kokk og fotograf. Han har tatt alle de fine bildene til bøkene. Vi bor i et stort og flott hus på 30 minutter utenfor Oslo, med frukthage og stort kjøkken. Espen og jeg fikk en liten sønn i september 2015, så du vil også finne litt av hvert om familielivet vårt på denne bloggen også – men med mat i hovedfokus. 

På denne bloggen vil du finne informasjon som supplerer bøkene, du vil kunne følge mine personlige erfaringer og livsstil på LavFODMAP dietten og du vil kunne la deg inspirere av stadig nye oppskrifter. Bildene på denne nettsiden er stort sett tatt av meg, men innimellom dukker det opp ekstra fine bilder fra Espen. Husk at jeg som skriver dette ikke er lege eller ernærings fysiolog, men at alt er basert på mine egen erfaringer etter mange års sykdom med både Morbus Crohns og irritabel tarm.

Kort om bøkene
I boken lavFODMAP - Magevennlig mat (Cappelen 2015) får du en innføring i hvordan du kan komme i gang med, og leve på, Lav FODMAP-dietten. I tillegg får du hennes enkle oppskrifter på magevennlig hverdagsmat. Boken ble skrevet i samarbeid med leger og kliniske ernæringsfysiologer ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. 

I boken lavFODMAP - Magevennlig bakst (Cappelen 2017) får du mine beste oppskrifter på magevennlig-, laktosefri- og glutenfri bakst. Her er det både salt bakst, søt bakst, kaker og kremer og sauser. Boken er anbefalt av Norsk Cøliakiforening. 

Bøkene hadde ikke blitt til uten min mann, Espen Døhlen som har tatt bildene til begge bøkene.

Vil du vite mer om meg/oss?
Ikke bare fungerer Espen og jeg bra sammen på hjemmebane, men vi er også et utmerket team når det kommer til å jobbe med bilder, styling og mat. Espen jobber som fotograf, men har tidligere bakgrunn som kokk på Losby Gods. Sammen leverer vi ”full pakke” med både tekst /oppskrifter og bilder til magasiner og forlag. Espen har tatt alle bildene til både Magevennlig mat og Magevennlig bakst. 

Se mine design- og journalistarbeider på nettsiden: juliaedin.com (den er dessverre ikke vært oppdatert på et par år – jeg har rett og slett ikke hatt tid) og flere av Espens bilder her: norwayetc.tumblr.com. En felles, oppdatert nettside er underveis!

Kontakt
Tror du vi kan hjelpe deg med oppdrag eller har du spørsmål om boken og nettsiden?
Ta kontakt med Julia: julia@magevennligmat.no eller se under kontakt.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Navn *
Navn