Søtpotet-cupcakes

Kaker bakt med søtpotet er vanlig rundt Thanksgiving i USA, ofte pyntet med marshmallows-topping. Søtpotet gir en saftig og fyldig smak til baksten, uten å være for fremtredende. Jeg har laget min egen variant av søtpotet-cupcakes. I stedet for den veldig søte marshmallows-topping, pynter jeg med laktosefri ostekrem og serverer med varm lønnesirup. I glutenfri bakst tilfører søtpoteten også ekstra fuktighet, som holder baksten saftig mye lenger.

Porsjoner:  20 cupcakes/ 40-50 minicupcakes

Ingredienser:
2 store søtpoteter (skal gi 2 dl søtpotetpuré)*
2 dl solsikke olje
3 egg
1 vaniljestang
2 dl hvitt sukker
2 dl brunt sukker
2 ts kanel
¼ ts muskatnøtt
1 ts natron
2 søt glutenfri melblandning (se oppskrift s. 33 i boka LavFODMAP – Magevennlig mat. Du kan også bruke glutenfri kakemix fra Toro, men tilsett da 1 ts bakepulver i tillegg)

1 porsjon ostekrem (se side 111 i boka LavFODMAP – Magevennlig mat)

*Søtpotet er lavFODMAP ved 70 gram, moderat ved 107 gram og høyFODMAP ved 140 gram. I denne oppskriften har jeg brukt 2 dl kokt søtpotet-puré (ca. 140 gram) fordelt på ca. 45 minicupcakes. Det betyr rundt 3 gram søtpotet per minicupcakes. Du kan faktisk spise 33 minicupcakes før du behøver å bekymre deg for at søtpotet-nivået blir for høyt. Men så mange vil jeg ikke anbefale deg å spise på en gang, av helt andre grunner…

Slik gjør du:
Skrell og vask søtpotetene og del de opp i små terninger. Ha de i en kjele og dekk med vann. La søtpotetene koke til de er møre. Hell så av vannet og bruk en stavmikser til å lage fin puré. 

Ha olje og egg i en bolle og pisk med elektrisk visp, miksmaster eller kjøkkenmaskin i er par minutter til du får en luftig og litt tykk blanding.

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha disse i en egen bolle sammen med hvitt sukker, brunt sukker, kanel, muskat og natron. Rør dette sammen, før du tilsetter det i olje- og eggeblandingen, litt etter litt. Rør godt til alt er jevnt blandet.

Tilsett melblandingen til røren mens du rører sakte. Rører du for fort vil du få en herlig melsky rett i ansiktet, mens rører du sakte og vender det inn i blandingen vil du få en litt tykk røre som fortsatt har en flytende konsistens.

Fyll cupcakes-former ¾ fulle med røre. Her kan du selv velge om du vil lage vanlig størrelse cupcakes eller minicupcakes. Denne gangen laget jeg minivarianten, men jeg er sikker på at vi spiste enda mer, til tross for størrelsen (det smaker nesten bedre når man kan spise en i et jafs).

Stek på 180 grader. For normalt store cupcakes er steketiden 20-25 minutter, mens det for minicupcakes er 10-15 min.

La cupcakesene avkjøles før du sprøyter på ostekrem.
Server gjerne med oppvarmet lønnesirup og hakkede valnøtter eller pekannøtter til.


Pekanpai

Pepperkaker (gluten- og laktosefrie)

Pepperkaker (gluten- og laktosefrie)

0