Fudge med lønnesirup og valnøtter

Å lage fudge er egentlig veldig enkelt, men samtidig veldig vanskelig. Det er få ingredienser, men for å få den perfekte luftige konsistensen krever det full konsentrasjon og en stor dose tålmodighet. Resultatet er absolutt verdt det, særlig når man får en så god og magevennlig variant som denne. Her har jeg brukt laktosefri kremfløte, lønnesirup og valnøtter, men du kan selvsagt erstatt dette med lys sirup, andre nøtter eller sjokolade om du tåler.

Porsjoner: ca. 50 biter (á 3x3 cm)

Ingredienser:
300 g brunt sukker
380 g sukker
5 dl laktosefri kremfløte
50 g smør eller margarin
1 vaniljestang
3 ts lønnesirup

Slik gjør du:
Før du begynner på karamellen: Grovhakk valnøtter, og finhakk litt til å strø på toppen. Del vaniljestang og skrap ut frøene. 

Hell sukkeret, kremfløte og smør i en tykkbunnet kjele med høye kanter. Husk at karamellen vil tredoble seg i volum når den koker, så det er viktig å ha stor nok kjele.

Varm opp på veldig svak varme til alt sukkeret har smeltet. Jeg hadde min plate på varme 3 av 9, for å unngå at sukkeret skulle brenne seg i bunn. Rør jevnt og rolig med en visp til du har en konsistensen som er jevn og glatt.

Øk varmen til blandingen koker og finn frem et sukkertermometer. Blandingen skal nå 115 grader celcius og det er viktig at du rører lett hele tiden, slik at temperatur og blandingsforhold blir jevnt fordelt i gryta. Bruk sukkertermometeret til å måle temperaturen med jevne mellomrom. Det tar cirka 20 minutter før blandingen når 115 grader, med det er svært viktig at den ikke blir mye varmere enn dette (maks 118 grader) så den ikke blir hard. De siste gradene går fort, så mål heller en gang for mye enn for lite.

Avkjølingen er nøkkelen til å unngå kornete fudge. I det øyeblikket karamellen når 115 grader, drar du kjelen til side. La den stå helt stille for å kjøle seg ned til temperaturen har sunket godt under 110 grader (dette tar ikke mer enn ett par minutter, men her er det ekstremt viktig at du ikke rører i karamellen).Vask gjerne termometeret slik at det er helt rent før du putter det oppi.

I minuttene det tar å kjøle ned karamellen kan du finne frem en passende form som du dekker med bakepapir eller smører. Jeg har brukt en springform som er 24 cm i diameter.

Når karamellen er under 110 grader finner du frem en tresleiv og begynner å røre sakte rundt. Ikke skrap det som sitter fast på sidene av kjelen, dette har allerede krystallisert seg (du kan heller småspise dette når det blir kaldt). Rør i cirka 10 - 15 minutter. Du vil etter hvert oppleve at røren blir tykkere og gir mer motstand.

Når du ser at det begynner å ta litt tid for røren å skli tilbake til en glatt overflate er den kald nok. Rør da inn de grovhakkede valnøttene, vaniljefrøene og lønnesirup slik at det blir jevnt fordelt i blandingen og hell til slutt alt over i formen. Bruk gjerne en slikkepott til å få med deg alt. Strø de finhakkede valnøttene på toppen og sett i kjøleskapet minimum 2 timer for avkjøling.

Kutt i biter og server!


Vinterkaker med marsipan

Vinterkaker med marsipan

Magevennlig Shepherd's Pie

Magevennlig Shepherd's Pie

0