Vinterkaker med marsipan

Vinterkaker med marsipan

I denne oppskriften har jeg brukt marsipan for å gi småkakene en ekstra god julesmak. Marsipan er som kjent laget av mandler, som er lavFODMAP ved 12 gram og høy ved 24 gram. I denne oppskriften bruker jeg 150 gram av marsipan laget av 50% mandler (det finnes også marspiantyper med lavere mandelprosent). Det blir 75 gram mandel fordelt på 30 småkaker, altså 2,5 gram per stykk. Med andre ord er disse deilige småkakene lavFODMAP selv om du spiser 5 av gangen.

Porsjoner: ca. 30 stk småkaker

Ingredienser:

  • 200 g søt melblanding (se oppskrift side 33 i boka lavFODMAP – Magevennlig mat eller erstatt med Toro glutenfri kakemiks)

  • 1 ts kanel, malt

  • 100 g kaldt smør

  • 150 g marsipan

  • 2 ss ferskpresset appelsinjuice

  • 1 ts finrevet appelsinskall

Slik gjør du:

Før du begynner vil jeg anbefale deg å måle opp og forberede alle ingredienser, så du slipper å gjøre dette når du allerede har hendene fulle av klissete deig.

Bland sammen kanel og melblanding. Del opp smør og marsipan i terninger og smuldre de inn i melblandingen med hendene. Tilsett appelsinjuicen og appelsinskallet. Kna dette godt sammen til en deig og pakk den så inn i plast. La den ligge minimum 30 minutter i kjøleskapet før du fortsetter.

Bruk litt mel eller melis til å kjevle ut deigen til den er cirka 5 – 10 mm tykk. Bruk pepperkakeformer til å trykke ut småkaker og legg på bakepapirkledd stekebrett. Stek i ca. 10-12 minutter ved 180 grader til de begynner å bli gyllende.

Avkjøl kakene på ris. Pynt kakene med sjokolade eller dryss melis over før servering.

Kakene oppbevares i en lufttett boks eller fryses.


Blåbærgløgg

Blåbærgløgg

Fudge med lønnesirup og valnøtter

0