Rabarbra- og jordbær saus

Det er så mye godt man kan lage av sommerens friske bær! Denne gangen har jeg laget en søt og frisk saus med rabarbra og jordbær som passer perfekt på is og i desserter. I boken lavFODMAP – Magevennlig mat vil dere også finne min oppskrift på bringebær coulis og hvordan denne kan brukes til både desserter og drinker.

Porsjoner: ca. 8 dl saus

Ingredienser:
2-3 store stilker/ 5 dl små biter av rabarbra
1 ½ kurv friske jordbær
2 dl sukker
1 dl vann
½ vaniljestang
1 ts sitronsaft

Slik gjør du:
Start med å vaske og rense rabarbra og jordbær. Skjær begge i små biter. Har du ikke stavmikser bør du sørge for at rabarbrabitene er ekstra små, så del gjerne stilken på langs før du igjen skjærer tynne skiver på tvers.

Finn en medium-stor kjele og legg rabarbraen i. Bland inn sukker og vann, og la det småkoke jevnt i ca. 5 -10 minutter. Rabarbraen skal da være myk. Del en halv vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha både frøene og vaniljestangen i kjelen med rabarbraen.  Hell i jordbærene og kok vider i 20 – 30 minutter. Fjern skummet som legger seg på toppen av gryta underveis. Blandingen skal etter hvert bli tykkere.

Når blandingen har kokt ned, og fått en litt tyktflytende konsistens, tar du den av platen og lar den kjøle seg ned. Smak til med et par dråper sitron. Fjern vaniljestangen og bruk en stavmikser for å kutte opp resten av fruktkjøttet slik at du får en jevn og fin coulis.

Dersom du ønsker en fin coulis kan du tilslutt bruke et dørslag eller en sil til å helle sausen gjennom for å fjerne siste rest av fruktkjøtt og jordbærsteiner. Du får da en fin og tykk, saus/pure. Sausen, som smaker like godt med fruktkjøttet som uten, er nydelig på is og i desserter.

Rabarbra- og jordbærsausen holder fint i kjøleskapet 4-5 dager.


Julias søte kaos (aka Eton mess)

Klassiske marengs

0