Ostekake med rabarbra- og bringebær

For meg havner ostekake høyt opp på favorittlisten over kaker, men i det siste har jeg blitt litt lei smaken av ferdig-pakke-gelé. Jeg ønsket å lage min egen gelé fra bunn av og har derfor kokt en saus på rabarbra og bringebær med gelatinpulver som jeg har tilsatt i ostekakefyllet. Det ble en fantastisk god kake som er både frisk og sommerlig.

Ønsker du å prøve andre smaksvarianter med bær og frukt? Da er det bare å prøve seg frem med cirka lik totalmengde som jeg har oppgitt i oppskriften under. Husk at noen bær og frukter inneholder mye væske og sødme, da kan du redusere vann og evt. sukkerinnholdet noe.

Porsjoner: ca. 12

Ingredienser saus:
600 gram rabarbra og bringebær (jeg har brukt ca 50/50 av hver)
2 dl sukker
1 dl vann

Ingredienser kake:
300 g glutenfri havrekjeks
120 g smør
3 dl rabarbra- og bringebærsaus
6 ts gelatinpulver
12 ss vann
3 dl laktosefri lettrømme
300 g laktosefri kremost
100 g melis
3 dl laktosefri kremfløte

Slik gjør du saus:
Start med å vaske og rense rabarbra og skjær i små biter. Finn en medium-stor kjele og legg rabarbraen og bringebær i. Bland inn sukker og vann, og la det småkoke jevnt i 30 - 40 minutter. . Fjern skummet som legger seg på toppen av sausen underveis. Når blandingen har kokt ned, og fått en litt tyktflytende konsistens, tar du den av platen og lar den kjøle ned.

Finn frem en sil som du plasserer over en bolle og hell sausen over. Bruke en skje til å mose fruktkjøttet godt slik at all saften renner igjennom mens bringebærsteiner og lange rabaratråder blir liggende igjen. Dette kaster du.

Du kan fint la denne sausen stå i kjøleskapet opptil 4 dager før du bruker den, du kan frysen den eller du kan bruke den med det samme.

Slik gjør du kake:
Start med å knuse kjeksen til små smuler og bland dette sammen med smeltet smør. Finn fram en kakeform (28 cm i diameter) og kle bunnen med bakepapir. Hell kjeksblandingen i formen og klem den utover bunnen med fingrene. Sørg for å komme helt ut i kantene og prøv å få det så jevnt som mulig. Sett formen i kjøleskapet mens du lager resten.

Rør ut gelatinpulver og lunkent/varmt vann i et glass. Rør til alle klumper er borte. Hell så blanding i rabarbra- og bringebærsausen og bland godt. I min kake har jeg brukt ca. 2,7 dl av sausen i selve kaken, mens den siste resten (ca. 0,3 dl) brukte jeg til å lage en ”rose” på toppen av kaken. 

Bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin til å blande sammen rømme, kremost og melis. Pisk kremfløten stiv i en egen bolle og bland deretter kremen inn i ostefyllet. Hell til slutt den avkjølte rabarbra- og bringebærsausen i en tynn stråle oppi ostekremblandingen mens du rører sakte.

Hell fyllet i kakeformen. For å lage en dekorativ rose på toppen heller du det som er igjen av gele-sausen i spiralform oppå ostefyllet. Dette vil da legge seg å ”flyte” på toppen. Bruk en teskje til å dra det litt utover og stikk den gjerne litt ned i fyllet slik at det blir en pen rose som ”blør” litt utover.

La kaken stivne i kjøleskapet i 4–6 timer før den serveres!


Sensommersaft av rabarbra

Sensommersaft av rabarbra

Eksotiske boller (uten egg, hvete og melk)

0