Min magehistorie

 
Magevennligmat_drittsykdom3.jpg

Tarmsykdom - den minst sexy av alle sykdommer?

En kronisk sykdom er ikke noe man ønsker seg, og skulle man allikevel det er jeg sikker på at en tarmsykdom kommer ganske langt ned på øsnkelista.

Den norske frokosten
Min magehistorie begynte ved frokostbordet da jeg var tre–fire år. Som de fleste andre barn p. den tiden fikk jeg servert brødskiver og et glass melk. Det tok ikke lang tid før kroppen sa tydelig ifra. Som regel skjedde det på vei ut døra til barnehagen eller skolen, og det var bare . snu og løpe rett på do med mageknip og diaré. De fleste har vel opplevd magesjau i ny og ne, men for meg ble dette en hverdagslig rutine. Det eneste mamma kunne gjøre, var å tørke tå rene mine når jeg hadde fått tømt tarmen, og deretter kjøre meg av gårde til barnehagen eller skolen. Denne historien gjentok seg helt fram til jeg var 25 år og endelig fikkdiagnosen Crohns sykdom (morbus Crohn) og irritabel tarm-syndrom.

Magevennligmat_illustrasjon_flat.jpg

40 dobesøk og morbus Crohn
Da jeg var 20 år, flyttet jeg til Milano for å studere design. De første årene gikk utrolig bra, jeg elsket å være i Italia, studere det jeg var så brennende opptatt av, og kose meg med det italienske kjøkkenets delikatesser. Men i mitt tredje år i Italia ble det nok for magen. Fra sommeren 2006 til januar 2007 raste jeg ned i vekt og ble tynn som en strek. Alt jeg spiste, kom rett ut igjen, og siden hvert måltid var smertefullt, spiste jeg så lite som mulig og kun de matvarene jeg var trygg på. Jeg levde stort sett på sushi og kokt ris – de eneste matvarene som ikke resulterte i magesmerter. Aller helst spiste jeg kun når jeg var hjemme hos meg selv med toalettet lett tilgjengelig.

Januar 2007 ble et vendepunkt. En dramatisk natt med over 40 dobesøk endte med innleggelse på sykehus, der de etter tre uker stilte diagnosen morbus Crohn – en inflammatorisk mage- og tarmsykdom (kronisk betennelse).

Da jeg kom tilbake fra Italia med en diagnose og et pilleglass i hånden, begynte mange år med medisiner og sykehusbesøk. I perioder har jeg vært fri for betennelse i tarmene, men selv da har jeg hatt mye mage- og leddsmerter, fått ballongmage etter måltidene og hatt mye luftplager. Jeg har hatt forstoppelse og diaré om hverandre. Dette gjorde at jeg etter hvert fikk tilleggsdiagnosen IBS – Irritable Bowel Syndrom, irritabel tarm-syndrom, også kalt bare irritabel tarm.

Magevennligmat_illustrasjon_fatuige.jpg

Veien til diagnose var lang.
Mamma og jeg var hos utallige leger og tok mange prøver, men verken laktose eller cøliaki slo de ut på. Jeg var ingen enkel pasient: Jeg hadde daglig vondt i magen, var ofte syk med ørebetennelse, forkjølelser og bronkitt, og jeg hadde astma og allergier. Legene fant ikke ut av det, men noterte noen få ord i journalen som skulle følge meg i mange år: skilsmissebarn med nervøs mage.

I motsetning til vennene mine holdt jeg i årene som fulgte ikke på med fotball eller andre aktiviteter som krevde fysiske anstrengelser. Jeg likte best å sitte og tegne, skrive eller lese bøker. Det var da jeg virkelig følte meg god til noe. Drev jeg med fysisk aktivitet, ble jeg minnet på hvor svak jeg var, at magen gjorde vondt, og at jeg aldri riktig følte at jeg hadde noe overskudd. I flere perioder spiste jeg mat uten gluten og melk, noe som gjorde meg litt bedre. Jeg ble vant til å være hun sære. som tok med hjemmelagd mat og ikke kunne spise pølser eller pizza i barnebursdager.

Magevennligmat_illustrasjon_vondt.jpg
 

Irritabel tarm (IBS) & lavFODMAP
Irritabel tarm er en ufarlig sykdom som ikke krever medisiner eller kirurgi, men den er plagsom. Riktig kosthold kan redusere symptomer og plager. For meg har det å legge om til lavFODMAP-mat utgjort en stor forskjell. Den oppblåste magen er nå helt borte, jeg har mindre mage- og leddsmerter, og jeg kan nyte et måltid i stedet for å sitte og vente på at jeg skal få vondt.

Viktigst av alt: Jeg vet hvilke konsekvenser de ulike matvarene gir, og jeg har for første gang fått en følelse av å ha kontroll over kroppen. For meg har det gjort at jeg lettere kan skille mellom ulike smerter. Har jeg spist noe jeg vet jeg ikke tåler, kan jeg takke meg selv. Jeg blir ikke redd for at det er Crohns sykdom som har forverret seg.


LavFODMAP kan være en krevende diett å starte med, men det blir langt enklere
når man først er i gang.

Jeg håper min historie, mine bøker og denne bloggen kan inspirere deg som sliter med magen til å prøve et magevennlig kosthold. Jeg håper jeg bryter ned noen tabuer rundt det å ha en tarmsykdom gjennom det jeg skriver og tegningene mine. Jeg håper jeg kan inspirere med oppskriftene mine og vise at man kan lage god mat selv om det er glutenfritt, laktosefritt eller melkefritt og lavFODMAP:

Men viktigst av alt: jeg håper den inspirerer deg til å finne din vei, finne ut hva du tåler og ikke tåler. Jeg sitter ikke med fasitten på hva som fungerer for alle, men jeg håper at jeg ved å dele både tanker, følelser og oppskrifter på denne bloggen kan nå ut til andre - så slipper man å føle seg så alene.

//Julia