Magevennlig mat

View Original

Tomatsalat

Nå om sommeren smaker tomatene best! Her får du en frisk og deilig tomatsalat som passer like godt som tilbehør som den gjør å spise alene. Salaten kan lages på to måter – du kan la tomatene marinere i vinaigrette over natten eller du kan bruke vinaigretten som en dressing når den serveres.

Porsjoner:  2  

Du trenger:

  • 6 medium klasetomater eller 4 store bifftomater

  • 4- 6 gule perletomater

  • ½ porsjon vinaigrette (se oppskrift her)

  • 5 redikker

  • ¼ avokado

  • 1 dl finhakket salat, valgfri type

  • 10 stk. Hagesyre eller karse

  • 8 kuler mini- mozzarella

  • noen klyper salt

Slik gjør du:

Skyll og rens de store tomatene og skjær de i skiver, ca. 5 mm. tykke.  Ønsker du at tomatene skal få skikkelig smak, legger du de i en dyp tallerken og heller vinaigretten over, dagen før de skal serveres. Trekk plastfolie over og la det stå i kjøleskapet over natten, da får tomatene en deilig salt og krydret smak. Alternativt kan du gå rett til neste punkt og heller helle vinaigrette over salaten til slutt.

Skjær opp de små gule perletomatene og dander disse sammen med de andre tomatene på en stor tallerken eller et fat.  Vask og rens reddikene og skjær de til tynne ”fyrstikker”. Finhakk salatblader, jeg har brukt rød lollosalat for å få litt farge. Dryss både reddikbitene og salatbitene over tomatene.

Del en avokado i fire og skjær den ene delen i skiver. Du må gjerne bruke mer avokado enn dette,  dersom du tåler det. Avokado blir høy FODMAP ved 80 gram, men det går helt fint å spise rundt  20 gram.  Legg disse pent på toppen av salaten. Dander til slutt kulene med mini-mozzarella rundt om kring på salaten, og strø noen klyper salt over.

Har du ikke allerede marinert tomatene i vinaigretten kan du alternativt hele den over salatene, eller servere den ved siden av slik at man selv kan forsyne seg.

Denne salaten er god å spise alene eller som tilbehør til kjøtte, fisk eller fugl.


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk