Magevennlig mat

View Original

2 typer Pinnebrød

Skal du ut på tur er pinnebrød perfekt å lage. Bland sammen deigen hjemme før du drar, pakk den inn i plastfolie eller i en boks, og ta med ut på tur. Her får du mine to varianter av pinnebrød – en salt versjon som smaker litt som Foccaia og kan brukes som tilbehør til grillmat, med pålegg eller bare spises som den er. Den andre versjonen er med kanel og sukker og smaker litt som en slags kanelbolle. Kan spises som den er eller serveres med friske bær, is eller sjokolade til.

Porsjoner:  ca. 8 pinnebrød

Du trenger:

  • 380 gram fin glutenfri melblanding

  • 1,5 ts bakepulver

  • 1 ts xantangum eller fibershusk

  • 1 ts salt

  • 2 ss sukker

  • 1,5 dl vann

  • 0,75 dl solsikkeolje

  • 1 egg

    +

  • Salt pinnebrød:
    1/2 ts sort pepper
    ½ ts salt (gjerne havsalt)
    2 ts tørket rosmrin 

eller

  • Pinnebrød med sukker og kanel :
    1 ts vaniljesukker
    1 ts kanel
    2 ss sukker

Slik gjør du:

Bland sammen alt det tørre i en bolle. Tilsett olje og vann, og elt deigen glatt og smidig. Som alle andre glutenfrie deiger fortrekker jeg å la den forbli litt klissete for å holde på fuktigheten.  Den får da en litt løs trolldeig-konsistens. Det gjør at den vil bli litt vanskeligere å snurre rundt en pinne, men samtidig vil den ikke bli tørr og kjedelig når den er ferdig stekt. Ønsker du en tørrere deig kan du bruke litt mer mel enn angitt under ingredienser.

Pakk deigen godt inn i plastfolie, eller i en lufttett boks, slik at den ikke tørker på overflaten og ta med i sekken ut på tur.

Finn en passende lang og tykk pinne. Vi brukte en pinne som var ca. 1 cm tykk slik at det går fortere å gjennomsteke brødet og samtidig blir ikke pinnen så tynn at den blir for tung av brødet på tuppen. Snurr deigen rundt pinnen, eller om du ikke får dette til, klem den rundt pinnen til du har en tykk pølse. Et godt tips er å ha litt vann tilgjengelig som du kan dyppe fingrene i, slik at deigen ikke setter seg fast til hendene dine.

Stek brødet på pinnen over glørne på et bål. Snu på pinnen ofte, slik at brødet blir jevnt stekt uten å bli svidd. Når brødet er ferdig og har kjølt seg litt ned, skal du lett kunne få det av pinnen ved å vri det forsiktig rundt.


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk