Magevennlig mat

View Original

Saltkjeks med Chiafrø

Bildebeskrivelse: Foto av en stabel med saltkjeks på bakepapir

Disse salte kjeksene passer godt til ost, syltetøy eller annet pålegg. Jeg har brukt de næringsrike chiafrøene i oppskriften for å gjøre deigen litt mer sammenhengende. Denne (og mange andre fristende oppskrifter) finner du i boken LavFODMAP - Magevennlig bakst

Porsjoner: Ca. 40 stk.

Ingredienser:

  • 2 dl vann

  • 1 ss chiafrø

  • 160 g lyst glutenfritt mel

  • 1 ts bakepulver

  • 1 ts sukker

  • 1/4 ts salt

  • 1 ss nøytral olje

  • 30 g romtemperert smør eller melkefri margarin

  • 50 g smør/margarin til pensling

  • grovkornet salt (havsalt) til å drysse over

Slik gjør du:

Mål opp 2 dl vann og rør inn 1 ss chiafrø. La dette stå i minimum 30 minutter, til frøene har fått en geléaktig og slimete konsistens.

Bland sammen det tørre i en bolle. Tilsett nøytral olje og romtemperert smør i biter. Bruk hendene og kna dette godt sammen til en deig. Dekk deigen med plastfolie og la den hvile i 15 minutter i kjøleskapet.

Finn frem to bakepapir og en kjevle. Legg deigen på det ene bakepapiret og legg det andre over. Dette er en smart teknikk til glutenfri bakst som skal kjevles veldig tynn, for at deigen ikke skal sette seg fast i kjevlet, men holde seg samlet. Kjevle deigen så tynn du klarer, ca. 2–3 mm høy.

Bruk et glass eller en form til å stikke ut runde sirkler av deigen på ca. 6 cm i diameter, med litt mellomrom mellom hver. Fjern den overflødige deigen.

Gjenta prosessen til du har brukt opp deigen og har ca. 40 runde kjeks.

Dra bakepapirene med kjeksene over på stekeplater. Bruk en gaffel til å stikke små hull i kjeksene. Stek på 200 grader i 10–15 minutter, til du ser at kjeksene begynner å få en gyllen farge og litt brune kanter.

Mens kjeksene steker, smelter du smør og finner frem en bakepensel og havsalt. Med en gang du tar kjeksene ut av ovnen pensler du litt smeltet smør på hver kjeks. Strø deretter salt over. Det lønner seg å gjøre dette på en kjeks av gangen, slik at saltet setter seg fast i smøret før det trekker ned i kjeksen.

La kjeksene avkjøle helt før du har dem over i en kakeboks eller lignende for oppbevaring.

Kjeksene kan også fryses og tiner på kort tid.


Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk