Magevennlig mat

View Original

Grovt glutenfritt brød

Grovt brød er noe jeg har savnet etter at jeg begynte å spise glutenfri og lavFODMAP mat. Alternativene man får kjøpt ferdig på butikk er ofte lyse og næringsfattige. Derfor har jeg nå testet meg frem til dette fantastiske grovbrødet med næringsrike chiafrø, solsikkefrø eller gresskarkjerner, linfrø og sesamfrø som smaker utrolig godt! Krydderblandingen har noe av æren, men om du også tilsetter litt tørkede bær som tranebær (lavFODMAP intill 15 g/ 1 ss per porsjon) eller bitte litt tørket aprikos om du tåler (høyFODMAP) så blir brødet enda saftigere!

Porsjoner: 2 medium-store brød

Ingredienser

  • 2 ss chiafrø

  • 0,25 dl vann

  • ¼ ts anisfrø*

  • ¼ ts karvefrø*

  • ¼ ts fennikel*

  • 7 dl grov glutenfri mjölmix

  • 1 dl solsikkefrø eller gresskarkjerner

  • 1 dl linfrø

  • 1 dl sesamfrø

  • 2 msk fiber-/ physillumhusk

  • 1 ts salt

  • 2 ts natron

  • 1 dl mørk sirup

  • 6 dl (laktosefri) yoghurt naturell

  • Valgfritt: intill 2 dl tørkede tranebær eller en mix med tranbær litt aprikoser
    *ferdig malt eller knus i en morter

 

Slik gjør du: 

Bland sammen chiafrø og vann i en liten skål/glass. La det stå å “svelle” mens du blander resten.
Ha anisfrø, karvefrl og fenikkel i en morten og knus det til en krydderblanding.

Bland sammen alle tørre ingredienser i en bakebolle. Bland sirup, yogurt og chia-blandingen sammen og tilsett til det tørre. Ønsker du ekstra saftig og smakfullt brød kan du skjære ca 2 dl tørkede aprikoser til små bilder og tilsette deigen. Bland alt godt sammen med en sleiv. 

Hell deigen i to medium store brødformen, her form skal være ca ⅔ fulle av deig. Stek i midten av forvarmet ovn på 175 grader i cirka 1 time. Hvor lenge brødet skal steke avhenger av formen du bruker, så stikk en kakepinne i for å forsikre deg om at det ikke henger noe deig igjen på pinnen. Dekk brødene med folie om det blir for mørkt på toppen. 


 Tilbake til oppskrifter

Oppskriftsregister / søk