Pepperkaker (gluten- og laktosefrie)

Pepperkaker (gluten- og laktosefrie)

Dette er julens desidert beste pepperkakeoppskrift og den er både gluten- og laktosefri!
Deigen kan fint fryses og brukes senere, og den kan brukes til pepperkakehus dersom du kjevler den litt tjukkere. Varm den gjerne raskt i micro før du bruker den for å gjøre den ekstra smidig.

NB: Jeg har laget denne med både min egen melblanding (som du finner oppskrift på i boka Magevennlig mat) og med Toro sin lyse melblanding, Møllerens fine melblaning og Laila sitt blå glutenfitt mel. Denne oppskriften blir uansett fantstisk god - både og spise og å jobbe med.

Porsjoner: ca 1.1 kg pepperkakedeig

Du trenger:

  • 1,5 dl mørk sirup

  • 1,5 dl sukker

  • 150 g smør eller blå Melange uten melk

  • 500 – 700 gram fint glutenfritt mel

  • 1 ts malt ingefær

  • 1 ts malt nellik

  • 1 ts malt kanel

  • 2 ts natron

  • 2 egg

Slik gjør du:

Finn frem en stor kjele og ha sukker og sirup i. La blandingen koke opp mens du rører i den med jevn mellomrom. Når den har kokt i et par minutter tar du kjelen av platen.

Del smøret i biter og rør det inn i blandingen til det har smeltet. La blandingen avkjøles et par minutter.

Mål opp ca. 400 gram melblanding og bland dette sammen med krydder og natron. Rør 1/3 av mel- og krydderblandingen inn i sirupblandingen. Bland så inn eggene og rør inn resten av mel- og krydderblandingen. Du bør nå få en seig røre.

Mål opp de siste 300 grammene av melblandingen og tilsett det du trenger for å få en fast og fin deig. Det er ikke sikkert du trenger å bruke alt, men det er viktig at du får en deig som samler seg, men som fortsatt er seig og saftig.

(Nå smaker deigen veldig godt, men til tross for at den er lavFODMAP vil jeg fortsatt ikke anbefale at du spiser for mye rå deig… selv om det er vanskelig å la være!)

Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet et par timer, helst over natten. Blir deigen knall-hard å kna ut, kan du varme den rakst i mikro før du kjevler den ut.

Kjevl ut deigen så tynt du ønsker. Denne deigen hever ganske mye når den steker, så liker du pepperkakene dine veldig tynne, bør du prøve å få deigen så tynn som mulig. Kjevler du rett på et bakepair kan du enkelt bruke former eller skjære ut pepperkakene slik du ønsker, og deretter fjerne den overflødige deigen. På den måten slipper du å flytte pepperkakene over på bakepapir etterpå, men kan enkelt dra bakepapiret med kakene rett over på et stekebrett.

Stek pepperkakene på 180 grader i ca. 10 minutter. Tiden avhenger både på ovnen din og tykkelsen på pepperkakene. De er fortsatt litt bløte når du tar dem ut av ovnen, men vil stivne når de får avkjølt seg, gjerne på rist.

Pynt pepperkakene slik du selv vil, eller spis dem som de er. Magevennlige pepperkakepynt kan for eksempel være melisglasur i forskjellige farger eller med noen sitrondråper for ekstra smak. Non stop er også lavFODMAP og kan pynte opp pepperkakene med fine farger og god smak.

Lykke til! 


Søtpotet-cupcakes

Enchiladas

0