Havrekjeks kan fint brukes sammen med smør for å lage ostekakebunn eller til å spise med pålegg eller som de er. Selv om havre er glutenfritt og lavFODMAP er det som regel blandet inn andre kornsorter som byr på problemer i butikk-kjøpte havrekjeks. Men når det er så enkelt og billig å lage sine egen er det vel ikke noe problem? Vil du vite mer om bruk av havre i et lavFODMAP kosthold kan du lese på om det her.

Du trenger:
3 dl (glutenfrie) havregryn
1 dl laktosefri melk/ kokosmelk for mer smak
30 g smør
1 ss sukker
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ss glutenfri melblanding
En klype salt

Slik gjør du:
Ha havregrynen i en bolle og hell melken over. La det stå i ca. 15 minutter å svelle.

Smelt smør i en liten kjele. Rør sammen tørrvarene i en egen bolle og hell smøret over. Hell til slutt over de svelede havregrynenen og bland det hele godt sammen.

Legg et fuktig kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken og legg bakepapir over. På den måten vil du kunne kjevle ut deigen uten av bakepapiret sklir. Kjelv deigen til ca. 20 – 30 mm tykk. Bruk deretter en form eller et glass eller en knvi til å skjære/stikke ut kjeks. Jeg gjør på samme måte som pepperkakedeig – lar det som skal stekes bli liggende igjen på papiret, og fjerne det rundt som ikke skal brukes. Dette samler jeg sammen tilen ny deigklump som jeg kjevler ut på et annet bakepapir.

Stek kjeksene på 200 grader til de blir gyldenen i kantene, ca. 12 minutter. Lukk så opp døren til ovnen, slipp ut varmen, skru av varmen og la kjeksene bli stående ca. 30 minutter i ettervarmen.  De skal ikke bli helt stive i ovnen, men allikevel holde formen.

Kjeksene holder seg lenge (flere uker) på lufttett glass.

Oppskriften er inspirert av Linda Listhaug.


Peanøtt- og banancookies

Enkel omelett med sennep og ramsløk

Enkel omelett med sennep og ramsløk

0