Rullekake med rips og jordbær

Både Espen og jeg har vokst opp med rullekake på 80- og 90-tallet, men den gang med krem og syltetøy. Til bursdagen hans har jeg latt meg inspirere av en mer moderne og deilkate variante av rullekaken fra Vanillamonolouge. Min variant ripspure som brukes både i kakenbunnen og i jordbærsmørkremen.  Rullekaken er både LavFODMAP, glutenfri og laktosefri, og smaker friskt av sommer.

Porsjoner:  1 lien langepanne - ca.  30 biter

Ingredienser:
Ripspure:
Ca 5 dl rips
Ca. 250 gram sukker
1/2 vaniljestang
(jeg laget denne på slump, så her er jeg dessverre litt usikker på mengdene. Men smak deg frem til du har en god balanse mellom søtt og syrlig).

Rullekake:
4 egg
120 gram sukker
30 gram ripspure
120 gram Toro fin kakemiks
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Jordbærsmørkrem:
½ pakke friske jordbær
ca ½ dl ripspure
200 gram romtemperert smør
300 gram melis

Slik gjør du:
Ripspuré: Før vi går i gang med selve kaken bør man lage ferdig en pure av ønskede bær. Jeg hadde en stor boks med frosne rips i fryseren som jeg hadde tatt opp dagen før.

Varm bærene lett i en kjele. Del en vaniljestangi to og skrap ut frøene. Ha de over i kjelen med rips og hell over sukker. Rør og varm opp til alt sukkeret er oppløst. Kjøl ned ripsen og kjør blandingen med en stavmikser til du har en fin og jevn puré. Hell så blandingen over en fin sil med en bolle under og bruk en sleiv eller stor skje til å klemme ut saft og fruktkjøtt. Du vil da ha igjen en tørr masse av skall, stilk og frø i silen – dette kan kastes. Det du har i bollen under er nå en fin ripspuré som du kan fryse ned, bruke som sauser på kaker eller mat, eller i denne rullekaken. Om du ikke ønsker den fult så syrlig kan du også bland ripspureen med friske jordbær og kjøre det videre i blender/stavmikser.

Rullekaken: Sett stekeovnen på 200 grader, og dekk ett stekebrett med bakepapir.

Bland egg og sukker i en bolle og miks det til eggedosis med miksmaster eller kjøkkenmaskin.  Når du har en lys, lett og luftig blanding heller du i 30 gram av ripspureen og blander det godt inn.

Bland sammen glutenfritt mel og bakepulver, og hell det forsiktig inn i eggeblandingen. Bruk en visp til å gjøre dette for hånd slik at du ikke slår ut luften av eggedosisen.

Hell røren utover stekebrettet og bre det ut i kantene med en slikkepott. Stek på 200 grader i 10 minutter.

Ta stekebrettet ut av ovnen. Legg et fuktig kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken med bakepapir over. Strø litt sukker på bakepapiret og hvelv kakebunnen over. Dra forsiktig av bakepapiret som kaken ble stekt på, og legg et fuktig kjøkkenhåndkle over. På den måten bevarer den fukigheten mens den avkjøles.

Smørkrem med rips og jordbær: Rens og vask jordbærene. Kjør de sammen med ripspureen i en stavmikser til du har en jevn og fin saus.

Ha smør i en bolle og miks på svak hastighet til det blir lyst og glatt, men pass på at det ikke smelter.  Bland inn melisen og jordbær- og ripspureen litt av gangen til du får en fin, smidig krem. Det skal bli en tykk elastisk krem som ikke er rennende. Juster med mer melis eller væske til du har en pefekt konsistens.

Smør jordbærkremen outover kakebunnen og rull kaken forsiktig men fast sammen. Skjær av endestykkene med en skarp, gjerne varm, kniv. Rull bakepapiret og et av de fuktige håndkledene rundt kaken og legg den i kjøleskapet i ca. 30 minutter før servering.  Pynt med melis og bær.


Sommervinaigrette med mandarin

Sommervinaigrette med mandarin

Glutenfri Oreo- og browniekake

Glutenfri Oreo- og browniekake

0