Iskake med marengs, bær og salte karamell-nøtter

Iskake med marengs, bær og salte karamell-nøtter

Denne oppskriften er sponset med is fra Diplom-is

Sommeren er på vei og denne iskaken passer godt til både hverdags og fest i sommervarmen. Det smarte med en iskake er at du kan lage den i lang tid i forveien og oppbevare den i fryseren frem til servering. I denne kaken har jeg laget marengsbunn, salte karamelliserte nøtter og friske bær sammen med den laktosefrie vaniljeisen FRI fra Diplomis. Liker du sjokolade i, kan du bruke FRI vaniljeis med sjokoladebiter!

Porsjoner: 10 - 12

Ingredienser:
Marengsbunn:
3 egghvitter
2 dl sukker
2 dråper sitronsaft

Salte karamell-nøtter (valgfritt):
70 g mandler eller pekannøtter
¼ ts finmalt salt
1 ts mørk sirup

2 liter FRI vaniljeis fra Diplom-is (ca. 2 1/2 boks)

1 boks friske jordbær og evt. andre bær.

Slik gjør du:
Skill eggene og ha eggehvitene i en liten bolle. Tilsett stitrondråpene og visp til du får et luftig skum. Tilsett halvparten av sukkeret og visp videre. Når blandingen begynner å bli litt seig tilsetter du resten av sukkeret og visper til en seig og luftig marengs. Om du snur bollen på hodet skal den ikke renne ut.

Ha ¾  av marengsen over i en bakepapirkledd springform. Plasser formen på et stekebrett med bakepapir, og bre eller sprøyt resten av marengsen på bakepapiret. Om du velger å lage pene topper som du pynter kaken med, eller bare brer resten av marengsen utover og knuser den når den er tørr er helt opp til deg – godt blir det uansett! Sett så hele brettet inn i ovenen på 130 grader og stek i ca. 90 minutter. Ta marengsen ut av ovnen og la den avkjøles helt.

Ta ut isen av fryseren og la den smelte!

Finhakk nøttene og ha de i en medium varm panne. Pannen skal være tørr, altså uten olje eller smør. Rist nøttene i pannen et par minutter og strø så saltet over. Bland det godt rundt. Tilsett 1 ts toppet sirup med sirkelbevegelser over nøttene og rør deretter godt mens du fortsatt har på varme. Når du ser at nøttene begynner å klumpe seg sammen, klapper du de så flatt du kan og tar pannen av platen. La mandlene avkjøles før du igjen kjører hakker de, slik at du får en opphakket blanding.

Monteringen av kaken kan du gjøre på to måter:
Den enkel varianten er rett og slett å blande sammen smeltet is, knust marengs, nøtter og hakkede bær, og deretter helle dette over marengsbunnen (husk at denne fortsatt skal være i springformen).
Den litt mer kompliserte varianten er å skjære tynne skiver av jordbær og legge de helt inntil springform-kanten. Dryss deretter hakkede bær, evt. knust marengs og litt nøtter over marengsbunnen, før du brer utover et lag med smeltet is. Gjenta denne prosessen i tre lag. Det øverste laget lar du være uten topping, slik at du får en fin hvit og jevn overflate.

Sett kaken i fryseren i minimum 4 timer, så du er sikker på at den fryser helt til igjen.

Ta kaken opp fra fryseren ca. 15 minutter før servering. Pynt med marengstopper og friske bær og kos dere med denne deilige iskaken!


Glutenfri lefseruller (med smak av sommer!)

Glutenfri lefseruller (med smak av sommer!)

Frokostkake med müsli og yoghurt

Frokostkake med müsli og yoghurt

0