Eksotiske boller (uten egg, hvete og melk)

Eksotiske boller (uten egg, hvete og melk)

Denne oppskriften ble til da jeg skulle lage noe godt til en barnebursdag. Bursdagsbarnet tåler hverken egg, hvetestivelse, soya eller melkeprodukter og dermed måtte jeg virkelig være kreativ. Resultatet ble noe som ligner veldig på skolebrød, men i stedet for melk og rømme i bolledeigen har jeg brukt kokoskrem og kokosmelk. Og det gule fyllet er ikke vaniljekrem, men en deilig puré av eksotiske frukter. 

Porsjoner: 18-20 boller

Ingredienser:
Ca. 500 – 600 g fint glutenfritt mel*
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 dl ananasjuice
2 dl kokoskrem (fra hermetisk boks med kokosmelk)
2 ss fiberhusk
2 dl kokosmelk (fra kartong)
50 g smør/melkefri melange
1 pose tørrgjær/50 g fersk gjær
ca. 3 dl valgfrie frukter og bær. Jeg har brukt 1 hermetiskboks med mango, 1 med tropiske frukter (papaya og guava) og 1 boks med ananas **
1 klype sukker per bolle
ca. 2 dl melis

* jeg har brukt Toro sin fine kakemiks, men om du tåler hvetestivelse anbefaler jeg Laila sin lilla melmiks (kjøpes i Sverige). 

** Mango er ikke lavFODMAP, men når det blandes med de andre fruktene og du kun bruker 1 ss av blandingen per bolle får du den i så små mengder at det bør tålereres av de fleste.


Slik gjør du:
Før du går i gang: sørg for at den hermetiske kokosmelken står kaldt slik at den skiller seg. Du skal kun bruke kremen på toppen og helle vekk kokosvannet som legger seg nederst. Dette er høyFODMAP.

Bland mel, sukker og vaniljesukker sammen i en bolle eller kjøkkenmaskin, begynn med 500 gram av melet.

Bland 1 dl av ananasjuicen sammen med kokoskremen og fiberhusk. La det stå å svele i noen minutter.

Smelt smør i en liten kjele og tilsett kokosmelken. Når blandingen er rundt 40 grader kan du røre ut gjæren og  la det stå et par minutter til du ser at det begynner å boble. Da vet du at det er liv i gjæren.

Hell de to væskeblandingene i det tørre og la kjøkkenmaskinen elte dette sammen til du har en smidig deig. Pass på at den ikke blir for tørr og tung, den skal fortsatt være litt klissete.

Dekk bollen med plast og sett deigen et varmt sted til heving i minimum 1 time (jeg lot min stå i 2 timer). 

Plasser muffinsformer i et muffinsbrett, eller gjør som meg: klipp opp firkanter av bakepapir og legg i. Ha litt vann eller nøytral olje på hendene, og trill små boller av deigen. Ha bollene over i muffinsbrettet. Bruk fingrene dine til å lage små groper i deigen. Dekk deretter deigen med et håndkle og sett den til videre heving, gjerne i en oppvaskkum med varmt vann.  La deigen heve i ca. 30 minutter.

Mens deigen hever kan du sile av laken fra de hermetiske fruktene. Ta vare på dette til senere. Ha fruktbitene i en blender og kjør det sammen til du har en fin og jevn pure.

Når deigen har hevet ferdig, bruker du fingrene til å trykke opp gropene igjen. Fyll i med fruktpuréen og dryss et tynt lag med sukker over hver bolle. Stek i midten av ovnen ved 220 grader i 10 - 15 minutter.  Avkjøl på rist.

Bruk litt av fruktlaken og bland sammen med melis til en passe flytende glasur. Hell i sprøytepose og lag sirkler rundt det gule fyllet i hver bolle før du serverer!

Enjoy! 


Ostekake med rabarbra- og bringebær

Ostekake med rabarbra- og bringebær

Brownie med bringebærmousse (gluten- og laktosefri)

Brownie med bringebærmousse (gluten- og laktosefri)

0