Pekanstenger (aka kransekakestenger med pekannøtter)

Pekanstenger (aka kransekakestenger med pekannøtter)

Jeg elsker kransekaker og marspian, men magen min tåler dårlig mandler. Dessuten vet jeg at det er mange som er allergiske for mandler og dermed må stå unna flere fristelser rundt jul. Av den grunn testet jeg å lage en alternativ marsipan-/kransekakedeig som jeg har kalt Pekanipan. Pekanipan kan spises rå, man kan lage konfekt av den eller man kan steke den til kjeks, kransekakeringer eller som her - stenger.

Porsjoner: 50 – 60 stenger

Ingredienser:

  • 300 gram pekannøtter

  • 300 gram melis

  • ½ ts xanthangum eller psyllium/fiberhusk (valgfritt)

  • 1-2 eggehviter

  • litt melis for utbaking

  • 300 g kokesjokolade + (1 tsk kokosfett)

  • valgfri pynt - vi har brukt farget sukker og kakepynt

  • 1 eggehvite eller litt vann

  • 200 – 300 g melis

Slik gjør du:

Kvern pekannøttene til de er finhakket. For å gjøre det enkelt valgte jeg denne gangen å bruke en vanlig kjøkkenmaskin med knivblader, det funker vel så godt som en kvern. Jeg kjørte nøttene til de hadde en konsistens som minnet om litt store sandkorn.

Tilsett melis. Dette kan du gjøre i kjøkkenmaskinen om den er stor nok eller bruke en miksmaster til å blande det godt sammen. Tilsett så xanthangum eller psyllium/fiberhusk, dette er valgfritt men gjør at deigen din henger bedre sammen.

Skill eggene og pisk lett opp eggehvitene med en gaffel. Tilsett litt etter litt til blandingen mens du rører, det er ikke sikkert du trenger å bruke alt. Du skal til slutt få en tung deig som henger godt sammen. Kna deigen sammen for hånd og tilpass konsistensen med resten av eggehvite og melis til du har en passe fast deig – lik marsipankonsistens.

Rull deigen til en leiv, pakk inn i folie og la den ligge i kjøleskapet minimum en time før du lager noe med den - eller bare spiser den som den er.

Når deigen er avkjølt kan du begynne å rulle fingertykke pølser av den. Skjær så i biter på ca. 8 – 10 cm hver. Legg stengene  på et bakepapirkledd stekebrett  og stek de midt i ovnen på 200 °C i ca. 10 - 12 minutter. De vil nok se litt lyse og porøse ut etter bare 10 minutter, men om du liker de litt seige bør de ikke stekes lenger. Ønsker du de sprø lar du de stå ett par minutter til, da vil de bli litt gyllnere. Avkjøl stengene på rist – de vil da bli fastere.

Smelt kokesjokolade over vannbad. Jeg har opp i en teskje med kokosfett for å gjøre sjokoladen blankere og lettere å jobbe med. Du kan også bruke nøytral olje eller droppe det. Dypp begge endene av pekanstengene i sjokoladeglasuren og dryss valgfri pynt over. Vi har brukt litt farget sukker.

Får du sjokolade til overs kan du bruke denne til å lage sikk-sakk mønster over stengene, eller du kan lage melisglasur til det samme. Jeg lagde melis med eggehvite (pisk raskt eggehviten med en gaffel før du blander i melis til du får passende konsistens) fordi denne holder seg stivere og ser penere ut på kaker.

Legg pekanstengene på bakepapir til sjokoladen har stivnet. Oppbevar stengene i tett boks. Kransekakestengene er fine å fryse.


Glutenfrie krumkaker

Glutenfrie krumkaker

Mascarponeterte med pekannøtter og salt karamell

Mascarponeterte med pekannøtter og salt karamell

0