Påskelam med rotgrønnsaker - lavFODMAP

Påskelam med rotgrønnsaker - lavFODMAP

Denne oppskriften har min mann Espen Edin utviklet for Norsk Cøliaki forening (NCF). Espen er utdannet kokk i bunn, og er veldig glad i godt kjøtt. Her får du hans vri på klassisk påskelam. Siden hvitløk ikke er et problem når man har cøliaki var oppskriften full av dette, her får du derimot en lavFODMAP variant - perfekt for en skikkelig god og magevennlig påskemiddag.

Porsjoner: 6

Du trenger:

  • Ca. 2,5 kg benfri lammestek eller et lammelår som du beiner ut selv

  • 2 ts tørket ramsløk

  • 5-6 stilker rosmarin 

  • Salt 

  • Pepper 

  • 3 dl vann

  • 4 gulerøtter

  • 1 sellerirot 

  • 6 poteter

  • 2 rødbeter

  • 4 ss olivenolje eller sterk hvitløksolje

  • salt 

  • pepper


NB:

Denne retten kan lages på to måter - dersom du tåler hvitløk får du best smak av å putte hvitløksbåter rett inn i selve kjøttet, men om du (som meg) er på lavFODMAP-dietten kan hvitløken gjøre at du får skikkelig vondt i magen. Tåler du hvitløk kan du heller følge oppskriften på NCF sine sider.

Derfor ville jeg heller startet med å lage hvitløksolje, gjerne en skikkelig sterk en med masse hvitløk, før du deretter kun bruker oljen som beskrevet under. Bruk også ramsløk som krydder, dette får du fersk om våren eller du kan kjøpe tørket på feks helsekostbutikker.


Slik gjør du:

Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Bruk en kniv til å lage små lommer i steken og fyll disse med ramsløk (evt hvitløksbåter om du tåler) og rosmarinkvaster. Maser kjøttet godt med den sterke hvitløksoljen.

Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje eller hvitløksolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

Langtidssteking: Lam egner seg til langtidssteking slik at det blir enda mørere. Stek da lammet i 70 grader i 12 timer. 

“Kort” steking: Sett steken i ovnen ved 125 grader. Når steketermometeret når 70 grader er steken medium stekt. Dette tar omlag 2 timer. Ønsker du den gjennomstekt venter du til den når 76 grader. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.

Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hell denne over Yorkshirepuddingen eller lag saus av den. Dersom grønnsakene fortsatt er litt harde kan du heve temperaturen på oven til 200 °C og la grønnsakene steke videre i ca. 15 minutter til de er helt møre. 

Vepsebol med pekannøtter og Non Stop

Vepsebol med pekannøtter og Non Stop

Glutenfri Yorkshirepudding

Glutenfri Yorkshirepudding

0