Sitronkjeks (saftige, sprø, sure og søte)

Disse kjeksene er sprø og saftige, og smaker like godt foran i sofaen på kvelden, som de gjør som snacks i matpakka midt på dagen. Personlig synes jeg glasuren av sitronmelis gjør kjeksene ekstra sur-søte og fruktige, men mitt testpanel (mannen min og en venninne) forsynte seg desidert mest av kjeksen med sjokoladetrekk.

Porsjoner: ca. 50 kjeks

Ingredienser:
200 g romtemperert smør
2,5 dl sukker
1 ss finrevet sitronskall
3 ss ferskpresset sitronsaft
5 dl glutenfri fin melblanding (se side 33 i boka LavFODMAP - Magevennlig mat)

Sitron-glasur:
250 g melis
ca. 1 ts sitronsaft
(sitronskall)

Sjokolade-glasur:
100 g Dronning sjokolade (eller helt melkefri sjokolade)
(sitronskall)

Slik gjør du:
Skjær smøret i terninger og bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin til å vispe det sammen med sukker til du får en jevn blanding. Tilsett sitronskall og sitronsaft og hell inn melblandingen litt etter litt mens du fortsetter å vispe. Du skal nå ha en litt knudrete deig.

Velt deigen ut på kjøkkenbenken. Jeg bruker en silikonmatte når jeg skal bake, slik at deigen ikke setter seg fast i underlaget. Alternativt kan du legge bakepapir på kjøkkenbenken, gjerne med et vått håndkle under slik at det ikke sklir. Kna deigen godt sammen, del opp i to emner og trill ut til pølser, cirka 5 cm i diameter.

Pakk deigpølsene inn i plastfolie hver for seg og la dem hvile i kjøleskapet i ca. 1 time, slik at de blir faste.

Ta deigpølsene ut av kjøleskapet og fjern plasten. Bruk en skarp kniv (gjerne dyppet i varmt vann) til å skjære tynne skiver. Jeg lagde mine ganske tynne, cirka 5 mm, slik at kjeksene ble tynne og sprø.

Legg skivene på stekebrett dekket med bakepapir. Pass på å ha god avstand mellom hver, kjeksen vil ”smelte” utover. Stek to-tre brett av gangen i ovnen på 160 grader varmluft i ca. 15 minutter. Om ovnen din har ujevn varme, kan det være en fordel å bytte plass på brettene midtveis. Kjeksene skal være lyse, men litt gyldenen og fortsatt veldig, veldig myke når de er ferdig. Dra forsiktig bakepapiret med kjeksene over på en rist og la de avkjøle seg til de stivner.

Glasur:
Kjeksene smaker godt som de er, men enda bedre med glasur. Her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan du vil dekorere de, men mine to favoritter er sitronglasur eller bare sjokolade. Til sitronglasuren blander du enkelt melis og sitronsaft til du har en litt rennende krem. For sjokoladeglasur smelter du sjokoladen over et vannbad i en liten skål.

Dypp kjeksene i glasuren, bruke en skje til å gni utover eller til å lage striper av sjokolade/melis over. Strø gjerne litt fin-reven sitronskall over for dekor og ekstra smak. La glasuren stivne før du servere. Oppbevares i kjøleskap. 


Glutenfri og eltefri loff med ost

Glutenfri og eltefri loff med ost

Enkle oreo-cakepops

0