Skalldyrkraft

Om du først har kjøpt reker, krabber eller andre skalldyr  er det ingen grunn til å kaste skallet etter at du har spist innmaten. Kok en deilig skalldyrkraft som du kan bruke videre til supper, eller fryse.

Porsjoner: ca. 2 liter kraft

Ingredienser:
1 langpanne (ca. 2 liter) fylt med skall av diverse skalldyr*
1 ½ gulrot
1 liten purre (kun det grønne)
1/2 chilly
Solsikke- eller rapsolje
1 ss tomatpure
2 dl tørr hvitvin
vann
1 ts kvernet sort pepper

*vi brukte skall av 5 sjøkreps, 5 krabbeklør og ca. 2 kg reker

Slik gjør du:
Dekk et stekebrett med bakepapir og fordel skall av skalldyrene utover. Sett stekebrettet i ovnen på 200 grader varmluft i 10 - 15 minutter. Det skal lukte sterkt av skalldyr. Rør gjerne litt rundt i skallene underveis.

Grovkutt grønnsakene og ha de over i en stor kjele (minimum 5 liter) med litt nøytral olje i bunn. Fres opp grønnsakene og bland inn tomatpure og hvitvin. La det stå å småputre et par minutter.

Hell de stekte skallene over i kjelen med grønnsakene. Bland godt. Fyll så vann i kjelen til du har dekket alt. La blandingen småputre under lokk i cirka 1,5 time. Smak til med kvernet pepper og rør rundt innimellom. 

Etter 1,5 time bruker du en sil til å helle suppen over i en ny kjele og fjerner skallene. La deretter suppen koke videre uten lokk på medium varme, til den har blitt redusert til halv mengde. Dette kan ta opptil 2 timer. Den skal da ha en kraftig smak av skalldyr.


Skalldyrsuppe

Jordbærlimonade

Jordbærlimonade

0