Julias søte kaos (aka Eton mess)

Julias søte kaos (aka Eton mess)

Eton mess er en tradisjonell engelsk dessert med marengs, pisket krem og delte jordbær i skjønn blanding. Jeg har laget min egen variant av denne søte, deilige desserten med marengs, kokoskrem, culis og friske jordbær som jeg har kalt Julias søte kaos. Laktosefri (og fri for melkeprodukter), glutenfri og lavFODMAP selvsagt.

Porsjoner: 4

Ingredienser:
1 hermetisk boks med kokosmelk (må være kald)
(2 dl coulis* - valgfritt)
4 marengs
1/2 kurv jordbær

*Jeg har laget en rabarbra- og jordbærcoulis (se oppskrift her) men du kan også bruke bringebærculis (se oppskrift i boka lavFODMAP - Magevennlig Mat) eller rørte bær. I den originale oppskriften på Eton mess brukes ikke coulis, kun jordbær med melis, men jeg liker å gjør den litt syrligere med en frisk saus.

Slik gjør du:
Start med å lage kokoskremen. La den hermetiske boksen med kokosmelk stå i kjøleskapet til den er kald og har skilt seg. Da vil du se et tykt lag med fett på toppen når du åpner boksen. Bruk en skje til å skrape ut dette, men ikke bruk kokosvannet som ligger under. Kokosvannet er faktisk høyFODMAP og vil dessuten tynne ut kokosfettet slik at det ikke vil kunne forme seg til kremen.

Ha kokosfettet i en liten bolle og visp med miksmaster til du har en luftig krem.

Skyll og rens jordbæren og skjær de i små biter.

Finn frem 4 desserttallerkener og legg en spiseskje med coulis eller rørte bær i bunn. Legg så en marengs oppå og deretter en stor spiseskje med kokoskrem. I den klassiske, originale oppskriften av Eton mess knuses marengsen først i småbiter som vispes inn i kremen, men personlig synes jeg det ser penere ut å servere i hele lag.

Hell et lag med coulis over kremen til slutt og avslutt med å drysse små jordbærbiter over. Serves med det samme, slik at marengsen fortsatt er sprø og deilig.


Smuldrepai med bær

Rabarbra- og jordbær saus

0