Om MR av tynntarmen og hvorfor jeg ikke liker sorbitol...

I skrivende stund sitter jeg på venterommet til røntgenavdelingen på Lovisenberg Diakonale Sykehus. Jeg skal ta MR av tynntarmen og denne gangen er jeg altfor tidlig ute. Men med en ustabil mage tar jeg ingen sjanser, særlig ikke etter at  jeg for en ukestid siden måtte avlyse timen min til MR, fordi magen nektet å la meg forlate toalettet.

Men nå sitter jeg altså her på venterommet og tenkte jeg skulle benytte anledningen til å fortelle litt om MR av tynntarmen, om sorbitol og hvorfor man skal holde seg unna ingredienser som slutter på –ol. I følge LavFODMAP dietten.

MR Tynntarm
Jeg har tatt MR mange ganger, og er litt delt i min oppfattelse av undersøkelsen. Jeg er positiv fordi man ikke behøver å bruke tømmingsmiddel i forkant, fordi undersøkelsen i seg selv er smertefri og fordi det er fort overstått. Samtidig får legene sett et tverrsnitt av tarmen din slik at de kan se om du har sykdom som sitter i tarmveggene og ikke bare i overflaten som ved koloskopi.

Når du blir innkalt til MR er det få forberedelser du behøver å tenke på, annet enn at du ikke skal spise de siste 5 timene før undersøkelsen. Men så kommer det negative: Kontrastvæsken. Før undersøkelsen får du servert en mugge med en herlig ekkel drikke. Ok, det smaker faktisk ikke så ille, men i min mage, og sikker i flere andres mager, skaper den en del trøbbel: Denne vesken inneholder nemlig sorbitol.

Hva er sorbitol?
I store norske leksikon kan jeg lese at: Sorbitol er et sukkeralkhol som er hvit, luktfri krystallinsk forbindelse med søt smak. Sorbitol forekommer i mange frukter og bær, bl.a. i rognebær, Sorbus aucuparia, noe som har gitt det navnet. Sorbitol er nær beslektet med sukkerartene. Ved bakteriegjæring kan den f.eks. omdannes til sukkerarten sorbose.

Sorbitol har utstrakt teknisk anvendelse, bl.a. i kosmetikk og i farmasøytisk industri. Sorbitol kan benyttes som konsistensgiver (kodenummer E 420) i de fleste produkter som erstatning for sukker, men gir like mye energi som dette.

Hvorfor skal man være forsikte med – ol’er?
I følge lavFODMAP dietten skal vi med irritabel tarm holde oss unna stoffer som slutter navnet sitt på – ol. Dette gjelder blant annet søtningsstoffene sorbitol, xylitol, mannitol og maltitol som vi ofte finner i pastiller og tyggiser.

Disse omdannes til sukker i kroppen og gir energi, men -ol 'er vil også ha en osmotisk effekt på tarmen og kan lett gi diaré, dersom inntaket blir for stort. Fordi sukkeralkholer (polyoler) er det høyFODMAP. For noen mennesker går det helt fint for tarmen å absorber sorbitol, men for andre kan sorbitolen bli dårlig absorbert og dermed vil tarmen ha vanskeligheter med å bryte den ned. Da kan det oppstå det mage- og tarmplager, som hos meg med oppblåsthet, magerkamper og diaré.

Hvordan foregår en MR-undersøkelse?
Til MR brukes Sorbitol som kontrastvæske for å skille mellom tarm og bukorganer. Du blir bedt om å drikke en mugge med en væske som ser helt ut som vann og som smaker litt søtt. Så, etter rundt en times tid, og noen dorunder, vil du komme inn i et rom der du skal kle om til sykehus-pysjamasen (Du vet, den sexy blå...). Du blir lagt på en benk/seng og får en nål i armen der det blir sprøytet inn kontrastvæske gjennom årene under undersøkelsen. Dette er ikke sorbitol.

I tillegg vil du få en sprøyte i låret for at tarmene skal slappe av og holde seg rolig under undersøkelsen. Så kjører de deg inn i en trommel og tar en rekke bilder av tarmene dine. Noen ganger skal du holde pusten, andre ganger puste med dype magedrag. Jeg blir ofte søvnig av å ligge der inne og av å høre dunkelydene i maskinen. Det minner om å ligge under dekk i båten vår i barndommen, og dunkelydene av båtmotoren.

MR (eller Magnetresonanstomografi som det heter) er en rekke bildeserier som tas av ved hjelp av radiobølger i et kraftig magnetfelt (det jeg kaller trommelen). Det er derfor ikke like mye skadelig stråling som i for eksempel CT og regnes dermed som ufrarlig.

Når undersøkelsen er over skal man ta det med ro resten av dagen, gjerne spise og ikke minst huske å drikke mye vann. Siden Sorbitol har avførende effekt mister man mye væske og det er derfor viktig å drikke rikelig.   

Tilbake på venterommet:
I løpet av de neste 45 minuttene skal jeg nå drikke denne muggen med sorbitolblanding. Sist gang fikk jeg magekramper som var både vondt og ubehagelig, i tillegg til at jeg løp frem og tilbake til do. Den gangen ble jeg både redd og bekymret for hva som var galt, tålte jeg ikke denne vesken? Kunne den gjøre skade? Hadde jeg provosert min Crohns sykdom ved å drikke den?

Nå derimot vet jeg at det handler om et høyt innhold av polyoler som, i min irritabel tarm, gir meg ubehag og magekramper. Dette er ikke farlig, men selvsagt ikke gøy. Derfor holder jeg meg pent unna både tyggis og pastiller i hverdagen, men tenker at det absolutt er verdt å tvinge i seg en mugge med sorbitol, i ny og ne slik at legene kan holde nøye oppsyn med tarmene min og min Crohns sykdom.

-       Og til trøst kan jeg glede meg til å premiere meg selv med masse god mat i kveld og i morgen!

 

// Julia

NB. Dette innlegget er ikke skrevet av lege eller ernærings fysiolog, men er basert på mine egne erfaringer etter mange års sykdom med både Morbus Crohns og irritabel tarm.

Kilder:

Den ultimate helge-frokosten: Eggs Benedict!

Høstplaner! En update og en oversikt...

0