Går det ann å føle så mange ting på en gang? Tilbakeblikk på boklanseringen!

Går det ann å føle så mange ting på en gang? Tilbakeblikk på boklanseringen!

Tenk at så mage står i kø for å få smake på maten min! Min gode venninne Kirsti poserer med en flott blomsterbukett i forgrunn!

Tenk at så mage står i kø for å få smake på maten min! Min gode venninne Kirsti poserer med en flott blomsterbukett i forgrunn!

Tirsdag var det boklansering hos Cappelen og jeg er både lykkelig, fornøyd, stolt…. og sliten!

Tenk at det kom over 170 mennesker til min boklansering! Hele livet mitt har jeg tenkt at mageplagene mine var noe jeg burde skamme meg over, ikke snakke om og i hvert fall ikke fronte utad. Men på tirsdag var kantina hos Cappelen Damm stappfull av mennesker som ville lære mer om lavFODMAP, irritabel tarm og magevennlig mat!

Når dørene åpnes…
Litt før klokken seks åpnet dørene og familie, venner, men flest ukjente mennesker kom strømmende inn. Cappelen hadde gjort om kantina deres til et slags auditorium med stoler plassert rundt scenen,  servering av velkomstdrink ved inngangen og et stort bord med smaksprøver fra boka.

Magevennlige smaksprøver fra boka.

Magevennlige smaksprøver fra boka.

Jeg kunne selvsagt vært så nervøs at dette gikk rett til magen, at jeg ville løpt på do og ikke klart å komme meg opp på scenen, men for meg overtar adrenalinet kroppen min i slike situasjoner og jeg heller får et slags kick ut av å se så mange folk. Så etter litt mingling, mange klemmer og mange blomsterbuketter gikk jeg opp på scenen med knusende ro og begynte min presentasjon.

Scenen er klar...

Scenen er klar...

Dritt – idé – jubel - takk
Jeg hadde delt inn presentasjonen min i fire deler: dritt, idé, jubel og takk, men først og fremst startet jeg med å presentere meg selv. Deretter til det som er dritt: livet med tarmsykdommer. Jeg har jo både Crohns sykdom og irritabel tarm, og fortalte litt om hvordan jeg, selv i Crohns-friske perioder, har slitt med mageplager som oppblåsthet, magesmerter, utmattelse, kvalme, diaré og forstoppelse. Det var først da jeg fikk veiliding av klinisk ernæringsfysiolog hos Lovisenberg Diakonale Sykehus, at jeg så hvor tydelig sammenheng det var mellom plagene mine og maten. Deretter fortalte jeg litt om hvordan ideen til boka ble til, hvordan jeg ønsket å samle og kombinere perspektivene til leger, ernæringsfysiologer og pasienter i en og samme bok.

Boka og matkøen!

Boka og matkøen!

Det var mange grunner til å juble på tirsdag, men mest av alt fordi boka endelig er her, en bok der jeg har fått til nettopp å kombinere disse tre ulike perspektivene og de ulike kompetansene. I tillegg har boka blitt fryktelig flott og fin, mye takket være min fantastiske mann Espen Edin Døhlen som har tatt bildene. Uten bildene hadde boka slett ikke vært like inspirerende og delikat, så derfor fikk jeg Espen til å komme opp på scenen for klemmer og applaus – til tross for at han ikke liker seg så godt i rampelyset.

Lege Arne Røseth og klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen slapper av før de skal på scenen.

Lege Arne Røseth og klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen slapper av før de skal på scenen.

Faglige presentasjoner
Etter meg kom lege Arne Rødseth på scenen. Til dere som var der, så la dere helt sikkert merke til gipsen han hadde på hånda, den samme hånda som han energisk brukte til å illustrere hva han ser i skopet sitt. Faktisk hadde Arne blitt operert i hånda i full narkose tidligere samme dag, så at han stod på scenen, fortalte om tarmsykdommer, forskning og hvordan han jobber med dette på Lovisenberg, med så stor entusiasme og engasjement var helt utrolig.

For meg personlig betyr det også mye at ”min” spesialist som har hjulpet meg og fulgt meg opp i mange år var der nettopp på denne dagen.  Det var av han jeg for første gang ble møtt med forståelse for mine mageplager og ble tatt på alvor i det norske helsevesenet. Arne har ikke skrevet i boka, men hans kollega Jørgen Valeur som er både lege, forsker og instituttbestyrer på Unger-Vetlesens institutt, har skrevet kapittelet ”Mager som plager og tarmer som larmer”.

Mange i salene! Familie på første rad og "tarmtottene" på andre...

Mange i salene! Familie på første rad og "tarmtottene" på andre...

Deretter var ernæringsfysiologene Torunn Knudsen og Tonje Mellin-Olsen sin tur på scenen og de fortalte mer om hvordan lavFODMAP dietten og kostholdet fungerer, hvordan de som kliniske ernæringsfysiologer jobber med dette og hvordan de har skrevet kapittelet ”hva er lavFODMAP” i boka. Boka blir av noen møtt med litt kritikk for at vi har skrevet opp spelt og havre som lavFODMAP, men dette ble godt besvart og forklart fra Torunn og Tonje.

Jeg, Arne og Tonje svarer på spørsmål fra salen.

Jeg, Arne og Tonje svarer på spørsmål fra salen.

Tarmaktivisten dukket opp…
Til slutt ble det spørsmål fra salen, som viste at dette tema berører mange av dere. Jeg ble kanskje litt vel gira på scenen som ”tarmaktivist”, men jeg klarer bare ikke å la vær å bli engasjert og provosert når jeg møter andre som ikke blir møtt med forståelse for sine mageplager av helsevesenet. Det gjør meg både trist og hissig, jeg vil så gjerne at mageplagene våres skal bli tatt på alvor, ikke være et tabu og ikke minst at man skal kunne få den helsehjelpen man fortjener for å finne ut av dette.  Jeg håper flere i salen fikk svar fra både meg, Arne og Tonje som gjorde det litt enklere dere å hjelpe dere videre på veien mot en roligere mage. 

Kvelden ble avsluttet med loddtrekkning og boksignering, og jeg fikk muligheten til å snakke litt med flere fra salen. Det betyr utrolig mye for meg å høres deres historier og jeg håper dere finner litt hjelp i boken min, i tillegg til de magevennlige oppskriftene.

Sliten og takknemlig
Nå to dager senere er jeg fortsatt i en slags liten boble. Selv om jeg får adrenalin-kick av å stå på en scene blir jeg som regel helt slått ut dagen etter. Så i går ble dagen tilbrakt i på sofaen – men med et hav av flotte blomsterbuketter rundt meg!

Jeg er så utrolig glad og takknemlig for alle de positive tilbakemeldingene, at Cappelen laget en så fin kveld for meg, at boka har solgt mye allerede og at jeg hadde med meg så flinke og dyktige fagfolk både til å skrive i boka og til å snakke på scenen. Jeg håper og tror at dere der ute setter pris på at vi har klart å forene både mitt perspektiv som syk/på diett/pasient, med kunnskapene og innsikten leger og ernærings fysiologene sitter på.

Bøkene ble revet unna, så tusen takk til alle dere som kjøpte!

Bøkene ble revet unna, så tusen takk til alle dere som kjøpte!

Fikk du det ikke med deg?
Hele kvelden ble filmet og vil bli lagt ut på Cappelen TV snart… Så følg med om du vil se presentasjonene og lære mer om både tarmsykdommer og kosthold.

Tusen takk til alle som kom og gjorde dette til en uforglemmelig kveld.
Og en ekstra takk til svigemor Lise Døhlen, Tobias Heiberg og Arild Juan som knipset bildene jeg har brukt i denne bloggposten.

// Julia

Rett inn på bestselger listen!

I dag skjer det!

0