Ripsgelè og solbærgelè

Ripsgelè og solbærgelè

Å lage gelè er enkelt og du trenger kun tre ingredienser: bær, sukker og vaniljestang. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne, det er pektininnholdet som gjør at geleen stivner. NB: Denne oppskriften er for rips, som enda ikke er testet av Monash, og for solbær som er høyFODMAP. Spis derfor ikke mer enn en teskje eller to av geleen per måltid, og unngå dersom du er i en streng fase av dietten.

Porsjoner: 2 liter bær gir cirka 4-6 små glass med gelè

Du trenger:

  • Rips eller solbær, ikke for modne og fortsatt litt harde

  • 3 dl vann pr. kg rips

  • 800 – 900 g sukker pr. liter saft

  • ½ vaniljestang per liter saft

I tillegg trenger du et finmasket klede eller silpose, syltetøyglass og klistremerker eller merkelapper til å skrive hva du har laget og dato på.

Slik gjør du:

Plukk solbær eller rips. Denne oppskriften fungerer like fint for de to, men merk at det er hver for seg – ikke som en blanding av de to bærtypene.

Fjern blader, rusk og eventuelle insekter fra bærene og skyll de godt i kaldt vann. Ha gjerne bærene i en stor bolle eller bøtte, og hell på med vann. Rusk og bærkart vil da flyte til toppen og du kan lett helle de av eller fjerne med hånden. Gjør dette til alt rusk er vekk, og hell så av alt vannet. Det gjør ingenting om bærene fortsatt sitter på stilken.

Vei opp bærene og ha de over i en stor kjele sammen med riktig mengde vann. Skru først opp på medium–sterk varme. Når det begynner å koke skrur du fort ned igjen til lav varme og lar det stå å småputre i ca. 30 minutter (avhengig av hvor mange kilo du koker samtidig) til bærene har falt litt sammen, og det har blitt mye saft rundt.

Sil så av saften, jeg bruker en silpose på stativ over en stor bolle. Her er det viktig å være nøye så du ikke spruter over hele kjøkkenet, særlig solbær inneholder mye farge som kan være vanskelig å få av. La bærene renne helt fra seg i posen og gi de eventuelt en god klem for å få med det siste. Kast det som er igjen i silposen.

Mål opp hvor mye saft du nå har igjen før du heller den tilbake i kjelen. Skru på medium–sterk varme og la det få et raskt oppkok. Del vaniljestang/vaniljestenger på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i saften. Mål opp riktig mengde sukker og tilsett litt om litt til saften, mens du rører. Når alt sukkeret er oppløst skrur du ned til lav varme og lar den småputre videre, uten røring, i 15 – 30 minutter. Husk å fjerne skummet som legger seg på toppen underveis.

For å teste om geleen er ferdig kan du sette en liten tallerken i kjøleskapet et par minutter før du drypper en teskje med gelè-saften på den kalde tallerken. Vent et lite minutt og ”kutt” deretter geledråpen i to med skjeen. Dersom den ikke smelter sammen igjen, men beholder en tydelig strek gjennom dråpen er den ferdig. Er den ikke ferdig, men samler seg igjen, må du tilsette mer sukker og koke videre.

Når gelen har bestått testen tar du den av plata og lar den hvile i noen minutter, mens du koker/steriliser syltetøy glass. Det gjør du enkelt ved å ha glass og lokk i en stor kjele med kaldt vann. Sett på kjelen på plata med medium – høy varme og la de få koke noen minutter. Bruk en ren pølseklype eller lignende til å ta de forsiktig ut, hell av alt vannet og sette de på et kjøkkenhåndkle.

Hell så geleen over på glassen og skru på lokket med det samme, slik at det blir vakum.

Bruk en merkelapp eller et klistremerke til å notere hvilken type gele det er og når den er laget, slik at du kan oppbevare den over lang tid.

Geleen smaker nydelig til mange typer kjøtt og oster, og kan brukes på sammen måte som tyttebærsyltetøy.


Klassiske marengs

Skalldyrsuppe

0