Vaniljekrem

Denne oppskrifter er hentet fra boken LavFODMAP - Magevennlig mat. For de som har opplag 1 av boken, er oppskriftern desverre feil. I opplag 2 og i pocketutgaven av boken er feilen rettet opp. Vaniljekrem er en av de gode basisoppskriftene å lære seg å lage på lavFODMAP, da den kan brukes til så mye godt. Du kan fylle en pai med den, lage fyll til kringler, boller og bløtkaker.
Eller du kan rett og slett ha den over friske bær og nyte den i sin enkelhet. På bildet over ser du også sitronkrem og jordbærkrem - to veldig gode og fruktige kremer. Oppskriften finner du på side 119 i boka.

Porsjoner: 4-5 dl

Du trenger:

  • 30 g maisstivelse (maisenna)

  • 5 dl laktosefri helmelk eller fløte

  • 5 eggeplommer

  • 100 g sukker

  • 1/2 vaniljestang

Slik gjør du:

Bland maisenna med et par spiseskjeer av melken/fløten. Rør deretter blandingen sammen med
eggeplommer og sukker og sett det til side.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med resten av melken. Varm opp blandingen til den koker.

Trekk kjelen til side og hell halvparten av melken over eggeblandingen i en tynn stråle, mens du hele tiden rører godt med en visp.

Hell så blandingen tilbake i kjelen med resten av melken. Fortsett å røre kraftig slik at den ikke setter seg fast i bunnen. Dersom kremen varmes for raskt opp eller koker, vil den skille seg. Rør i cirka 10 minutter til den tykner.

Avkjøl vaniljekremen og rør gjerne med jevne mellomrom for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.


Eltefri boller (som også er glutenfri, laktosefri og eggfri!)

Eltefri boller (som også er glutenfri, laktosefri og eggfri!)

Krabbekuler

Krabbekuler

0