Pepperlaks med salat av rotgrønnsaker

Foto og oppskrift: Espen Edin Døhlen

Foto og oppskrift: Espen Edin Døhlen

Dette er en av Espen sine all-time favoritt småretter. Retten er lett og rask å lage, den er sunn og den ser fantastisk ut på bordet. Du kan lage denne retten som salat hele året rundt, men den blir ekstra god tidlig på våren, når rotgrønnsakene er søte og fulle av smak. Siden dette er en rett med mye krydder pleier Espen vanligvis å lage den som forrett eller snack, men om du liker sterk mat kan den utmerket serveres som hovedrett også.

Porsjoner:  2 (som forrett)

Ingredienser:
200 g fersk laks (for eksempel Salma)
3 ss hel sort pepper
Salt
6 små gulrøtter, vasket og skrelt
1 fennikel, vasket og skrelt
4 reddiker, vasket og skrelt
2 små pastinakk, vasket og skrelt
½ liten sellerirot, vasket og skrelt

Dressing:
2 ss god olivenolje
1 ss grov sennep
1 ss hvitvinseddik
½ ts sukker
Havsalt etter smak

Slik gjør du:
Start med å forberede pepperet. Vanlig hel pepper er altfor sterkt til å spises som den er, så du må derfor tilberede den. Dette gjør du ved å varme en tørr stekepanne og ha i hel pepper. Steki 5 - 10 minutter mens du rister på pannen med jevne mellomrom.

Denne prosessen er ganske røykfylt så åpne opp kjøkkenvinduet og sette kjøkkenviften på høyeste innstilling. Når pepperkornene har blitt mørke og sorte, setter du de til side slik at de kan kjøles seg ned i 5 minutter. Ha de deretter i en bleder og mal til et fint pulver.

Nå er det på tide å dele opp grønnsakene. Skjære de i tynne skiver med en mandolin eller en skarp kniv og legg de i kaldt vann i 25 minutter. Dette vil gjøre de tynne skivene enda sprøere.

Bland alle ingrediensene til dressingen sammen i en bolle. Ha grønnsakene i et dørslag og hell/rist av vannet. Ha grønnsakene over i bollen med dressing og bland det godt sammen.

Rull laksen i pepperen og stek i en varm stekepanne med litt olje, i ca. 30 sekunder på hver side (da er den bare så vidt stekt på sidene og fortsatt rå i midten). Salt etter smak.

Server på eller sammen med grønnsakene.


Banankake med yoghurt, valnøtter og sjokolade

Fylte vannbakkels

0