Hjemmelaget blåbærsaft

Hjemmelaget blåbærsaft

Blåbær er ikke bare godt, de er også rike på antioksidanter, C-vitaminer og mineraler. For meg roer blåbær også magen. Blåbærsaft er derfor ypperlig egnet som drikk jeg kan nyte som drink på både gode dager og den er perfekt å ha i fryseren for raskt å kunne tines i mikro eller kjele på dårlige mage-dager. Denne oppskriften er hentet fra side 135 i boken lavFODMAP - Magevennlig Mat. 

Porsjoner: ca. 2,5 liter

Ingredienser:
2 poser (800 g) frosne blåbær
100–150 g sukker
1 vaniljestang

Slik gjør du:
Ha bærene i en kjele og hell på vann til bærene er dekket.
Kok opp og la bærene koke på middels varme i ca. 5 minutter. Legg en sil over en stor bolle som tåler sterk varme, og hell innholdet i kjelen over i silen. Bruk en sleiv eller skje for å klemme ut saften av bærene.

Del en vaniljestang i to og snitt den ene halvdelen på langs. Skrap ut frøene. Hell væsken tilbake til kjelen og tilsett vaniljefrøene, den halve utskrapte vaniljestangen og sukkeret. Start med 100 gram sukker og smak deg fram om du ønsker saften søtere. Husk også at saften vil få en rundere og mindre syrlig smak når vaniljen får «satt seg». 

Fortsett å koke saften på middels varme. Bruk en skje til å fjerne skummet som legger seg på toppen. Kok til det slutter å skumme, dette tar ca. 1 time. La saften avkjøles. Når den er blitt romtemperert, siler du den enda en gang for å fjerne blåbærfrøene og vaniljestang. Jeg bruker en saftsil med duk, men du kan også bruke en finmasket sil eller et grovt klede.  

Hell saften over på en ren flaske og oppbevar i kjøleskapet. Siden det ikke er konserveringsmidler i denne saften hoder den kun et par dager. Ønsker du å lage større mengder saft kan du i stedet fryse den nedog ta opp en dag før bruk. 


Bagles (Glutenfri og lavFODMAP)

Bagles (Glutenfri og lavFODMAP)

Kransekake-cookies

Kransekake-cookies

0