Tarmtrøbbel, trening og magasinomtale

På veien hjem fra svømmingen i går kjøpte jeg passende nok siste utgave av magasinet Shape Up, der jeg og 3 av mine oppskrifter er vist frem over 5 helsider! I denne blogposten deler jeg mine tanker og erfaringer om det å kombinere en tarmsykdom med trening og mat

Magefokus
Fokuset på helse, mage og tarm er i vinden som aldri før og at et magasin som Shape Up velger å vie en hel utgave til dette tema er utrolig kult synes jeg. I denne utgaven av magasinet får du tips til hvordan du kan trene magemusklene, spise mat som er sunn og magevennlig og generelle livsstilsråd for å unngå å bli utbrent, trene riktig, kutte søtsuget og mye mer.

Hva skal jeg med et treningsblad?
Jeg skal ærlig innrømme at jeg har hatt en god del fordommer mot treningsblader som dette. Da Shape Up sa de ville ha med oppskrifter og intervju med meg tidligere i høst, tenkte jeg i mitt stille sinn at det er jo litt rart, hva har Magevennlig mat med trening å gjøre? Og hvorfor har de oppskrifter i et treningsblad? Men jeg må ærlig innrømme at jeg har tatt feil, for Shape Up er faktisk et blad som selv jeg, som kun trener veldig lett i perioder jeg er frisk nok til det, kan få masse inspirasjon av. Overraskende nok har de også over 20 sider viet til mat, med alt fra oppskrifter, tester av sukkerinnhold i yoghurter og intervjuer/tips fra ernærings fysiologer.

Som en ballong som letter fra bakken
Intervjuet med meg i Shape Up er veldig bra, og journalisten har blandet mine sitater med sine egne tanker om det å ha en urolig mage. I ingressen lager hun det perfekte bildet på hvordan jeg, og sikkert mange andre, til tider har det:

Du vet den følelsen. Den følelsen der du kjenner deg som en ballong som snart vil lette fra bakken. Alt du vil er å låse deg inne på do og få ubehagelighetene til å slippe taket

Resten av artikkelen er morsom, lettlest og viser frem både hva jeg tenker om et LavFODMAP kosthold og litt fakta om irritabel tarm. Faktaboksen om glutenallergi får dessverre ikke helt frem at det ikke er gluten, men fruktaner som er problemet i en LavFODMAP-sammenheng, men det forteller i alle fall litt om hvor vanlig glutenfrikost har blitt.

Tarmtrøbbel + trening?
Vist kan man trene selv med irritabel tarm! Jeg er et godt eksempel på en yo-yo trener og skal ikke sette meg selv på noen høy hest og forkynne at alle burde trene mye og ofte. Tvert i mot sitter jeg stille foran mac’en store deler av dagen og i sykdomsperioder er det så vidt jeg beveger meg utenfor huset. Likevel; det er utrolig viktig å ikke la kroppen forfalle mer en høyst nødvendig, så har du energi til å tvinge deg selv ut på en liten gåtur, selv om du er dårlig, er det det aller beste. Du kan også be om henvising fra fastlegen din til en fysioterapeut som kan hjelpe deg på vei med trening og med å løsne opp stive ledd. Eller du kan etter en lengre sykdomsperiode be om plass på et rehabiliteringssenter. Selv har jeg tilbrakt 1 måned ved Hokksund Kurbad for flere år siden, der jeg fikk hjelp til å bygge opp kropp (og sinn) igjen etter å ha vært syk lenge. 

Jeg gikk også i flere år på yoga, både for å lære meg å slappe av ordentlig, puste på en måte som gjør at jeg klarer å fokusere mindre på smerter når de kommer, og for å trene og tøye kroppen slik at jeg får mindre muskelverk. Dette har for meg vært utrolig godt og viktig. Om du kvier deg for å gå ut av huset for å trene, finnes det også mange yoga-timer med videoinstruksjoner på nett.

Varmtvannstrening
Nå for tiden svømmer jeg og har varmtvannstrening en gang i uken, sammen med pensjonistene her i Sørumsand. Det er med andre ord rimelig lavterskel, men det passer meg utmerket. På dårlig dager er det varme vannet en deilig oppvarming på muskulaturen og jeg kan gjøre øvelsene stille og rolig med lite motstand. Har jeg en god dag kan jeg derimot gi på litt ekstra, slik at jeg blir ordentlig varm og sliten.

Mitt råd til deg som har en tarmsykdom er å prøve å holde deg litt i bevegelse, og bruk gode perioder til å bygge opp kroppen igjen. Å spise magevennlig mat før trening hjelper også til at treningen både går lettere, man får mer energi og man slipper å bekymre seg for å slippe en fjert eller løpe på do når man står med hode ned og rumpa rett til værs.

//Julia

Ny oppskrift: Søtpotet-cupcakes!

Ukemeny, uke 48

0