En morsom, skummel, rørende og sterk helg!

monster_skjema3.jpg

Denne helgen var jeg så heldig å få være med som foredragsholder på Familiesamlingen i regi av Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer. Det ble en morsom, skummel, rørende og sterk helg! 

Det er ikke første gang jeg er med på LMF samlinger, tvert i mot har jeg vært svært aktiv i foreningen tidligere. Da jeg først fikk diagnosen Crohns, etter å ha gått hele barndommen og ungdomstiden uten å vite hva som gjorde meg syk, meldte jeg meg inn og gikk raskt fra å være negativ til å bli svært positiv til foreningen. 

Likemenn og bestevenner
Jeg må ærlig innrømme at jeg hadde mange fordommer før jeg dro på mitt første møte i LMF og jeg kunne ikke forså hvorfor jeg skulle ha glede av å dele mine mage-historier med andre syke. Men akkurat her er jeg den først til å innrømme at jeg tok grundig feil. Da jeg troppet opp på Peppes Pizza i Oslo en kveld for snart 10 år siden, traff jeg ikke bare en gjeng flotte folk som jeg kunne dele mye med. Jeg ble møtt med en forståelse for helsa som ingen andre kunne gi meg og kunne dele erfaringer som sykehus, bekymringer og gleder med denne gjengen av folk på min egen alder. Blant denne gjengen som jeg traff den dagen har jeg også funnet noen av mine beste venner.

Fra mitt første møte på Peppes den kvelden gikk det raskt over til hytteturer og sydenturer med ungdomsgruppa. Jeg begynte å skrive for medlemsbladet Fordøyelsen og tok etter kort tid over som redaktør. Jeg var med på familiesamlinger hvor jeg holdt workshop og på landsstyremøter, samlinger og kurs og det er faktisk jeg som har tegnet og laget logoen til foreningen. Etter fire år som redaktør gav jeg meg og har siden den gang vært et litt mer passivt medlem.

monster2.jpg

En sterk helg
Etter at jeg gav ut boka LavFODMAP Magevennlig mat har jeg vært så heldig å få holde flere foredrag for LMF sine ulike lokalforeninger, og denne helgen var det familiesamlingen i Geilo som stod for tur. Familiesamlingen samler familier som har syke barn fra hele landet til en helg med faglig program, sosialisering, erfaringsutvekslinger, god mat og ikke minst mye moro for barna.

Denne gangen var det jeg som stod for det faglige på lørdagen. Vi startet med en bolk, som var mest for de voksene, der jeg presentert min historie, snakket om lavFODMAP kostholdet og hvordan det har vært å gi ut en bok. Deretter var det workshop der jeg ba barna tenke på at de hadde en lite monster i magen. Var dette et snilt eller slemt monster? Hva heter det, hvordan ser det ut og hvordan reagerer du på det? spurte jeg i et skjema der barna fikk krysset av alternativer, klippet, limt og tegnet. Målet var å få i gang praten om hvordan en tarmsykdom påvirker oss både psykisk og fysisk. Foreldre og søsken hjalp til, og til slutt hang vi plakatene opp så alle kunne se. Svarene var både rørende og morsomme og noen av dem kan dere se på bildene i dette innlegget.

Magisk Halloween
Lørdag kveld var det Halloween-fest for barna, som hadde fått støtte fra Prinsesse Märtha Louises Fond. I et mørklagt rom hadde de pyntet med spindelvev og edderkopper som faktisk var ganske så skummelt og det var umulig å ikke smelte av de skjønne barna i kostymene sine. Jeg hadde tatt med Instax-kamera og lurte alle til å tro at jeg kunne trylle frem bilder.

Å dele for å forstå
Jeg har vært med på familiesamling før, og det er alltid en sterk opplevelse for meg. Ikke bare er jeg en som kan inspirere og være ”litt kul” ovenfor barna, men siden jeg var syk som liten kan jeg kjenne meg igjen i deres situasjoner. Det samme gjelder foreldrene – jeg er ikke foreldre selv, men som voksen skjønner jeg hvor tøft det har vært for mamma å se meg være syk gjennom hele barndommen, og jeg forstår hvor bekymringsfullt det må være for mange foreldre som har barn med Crohns og ulcerøs kolitt. Heldigvis kunne jeg svare litt på hvordan det har vært for meg, både som barn, gjennom studier og nå som voksen.

Å være med på familiesamlingen gjør meg både trist og glad, og aller helst kunne jeg ønske jeg kunne trylle bort alles smerter, sykdommer og bekymringer.  Tusen takk til LMF, Aslaug og Line for at dere arrangerer slike samlinger og for at jeg fikk være med.

Sees vi i Fredrikstad i kveld?
I kveld går turen til Fredrikstad for foredrag der. Det er et åpent møte i regi av LMF Østfold, så om du vil være med er det bare å sende en mail å melde deg på! Se invitasjonen på denne linken!

// Julia 

Ukemeny, uke 46

Ukemeny, uke 45

0