Stockholm: en Design- og magevennlig by!

Mat + Design!

Mat + Design!

Det har vært stille fra meg denne uken, men det er ganske enkelt fordi jeg har løpt rundt i Stockholms gater på møbelmesse! I skrivende stund sitter jeg på toget hjemover igjen etter noen veldig fine, men slitsomme dager….

Designvennlig og magevennlig
Det er faktisk første gang jeg er på besøk i Stockholm, og for en flott by det er! Ikke bare er jeg begeistret over byen som er spredt utover flere øyer og at det er designbutikker over alt,  men her får du også laktosefri melk og glutenfrie alternativer på de aller fleste restauranter.

Besøket mitt begynte med en koselig hjemmekveld med min venninne Moa som jeg bodde hos. Sammen gikk vi på en internasjonal dagligvare i nærheten, handlet inn diverse godsaker og lagde sommeruller med spicy soyasaus til, mens vi skravlet og koste oss.

Tirsdag var det tidlig opp og ta toget ut til messeområdet. Der fikk vi en real dose inspirasjon fra unge nye designere, store merkevarer og møbelhus, og vi fikk se de nyeste trendene innen design.  Felles for messen var den skandinaviske designstilen.

Jeg, sliten, bustette og varm - men koser meg på messen og kjøler meg ned med en krydret iste.

Jeg, sliten, bustette og varm - men koser meg på messen og kjøler meg ned med en krydret iste.

En ting jeg blir mer og mer overbevist om når jeg jobber med design slik jeg gjør – det er at mat og design virkelig hører sammen. Man ser et tydelig fokus på design av servise, bestikk, spisebord, spisestoler, kjøkken og andre produkter der man naturlig samles for å dele måltider.  Og årets trender er ikke redde for å leke med former, farger eller mønstre!

Design for mat
I en av hallene på messeområdet var det også utstilt objekter laget av studenter, og flere av disse tok for seg mat som tema. For eksempel var det en som hadde laget noen vakre glasskåler der man kunne oppbevare grønnsakene sine i vann, slik at de vil holdes friske og bevare smaken lenger. En annen hadde brukt kjøtt som utgangspunkt for å lage kjøttdjur (altså kosedyr som ser ut som kjøttklumper), en tredje igjen hadde laget et eget system for å lage hjemmelagde risnudler.

Semlor blir solgt på gaten. Semlor er det samme som fastelavensboller, men i sverige spises de med marsipankrem i stedet for syltetøy.

Semlor blir solgt på gaten. Semlor er det samme som fastelavensboller, men i sverige spises de med marsipankrem i stedet for syltetøy.

Enkelt å spise magevennlig
Etter messen gikk vi for å spise lunsj på et vietnamesisk sted, Mihn Mat, der jeg fikk en utrolig god Bun Thit Noung. Denne retten er en blanding mellom salat, kjøtt og risnudler, og om du unnlater å helle på sausen som følger med (eller ber om å få den uten hvitløk) er den helt magevennlig.  På kvelden var vi så slitene at vi bare bestilte pizza på det lokale gatekjøkkenet – men jeg fikk en knasende sprø, tynn og veldig god glutenfri pizzabunn!

Utstillingen av Nendo designstudio på Design- og arkitekturmuseet i Stockholm.

Utstillingen av Nendo designstudio på Design- og arkitekturmuseet i Stockholm.

I går surret jeg egentlig bare rundt. Først var det pressevisning på den nye kolleksjonen av serviset og hjemmetekstiler designet av Issey Miaky for Ittala. Deretter tok jeg meg en liten shopping runde og klipte håret, før jeg dro på Design- og Arkitektur museet for å se en utstilling der.

Nå sitter jeg altså på toget hjem, godt fornøyd etter tre dager i Stockholm. Med en god dose inspirasjon og ikke minst et stort ønske om å reise tilbake til denne deilige byen snart!

I morgen får dere oppskriften på valentines-konfekt, så følg med!

//Julia

 

Veien til hjertet er via magevennlig mat!

Fastelavnsbolle-eksperimentet

0