En god start på dagen

Inneholder link til produkter

Akkurat nå laver snøen ned utenfor, mens jeg utålmodig venter på vår, sommer og at været skal bli varmere. Akkurat nå er den tiden på året hvor jeg føler med dvaskest, bleikest og minst inspirert. Ja, nesten på vippen til vinter-deppa. Men kan jeg gjøre noe med det? En god start på dagen, full av frukt og energiske farger, gir i alle fall meg et real energiboost!

Energiboost
Ironisk nok er det også akkurat nå den tiden på året da appelsinene er på sitt aller beste, og i vanlig dagligvarebutikk har jeg funnet både blodappelsin og vanlig appelsin med den perfekte sødme og syrlighet. En av de beste investeringen vi gjorde i fjoråret var en elektrisk juicepresse som gjør at jeg enkelt, greit og uten søl kan dele en appelsin i to hver morgen for å lage meg et glass appelsinjuice til frokost. (Et lite tips: Når du leter etter appelsiner til å juice - velg de tyngste og med tynnest skall. )

Appelsin er i følge Monash testet som lavFODMAP ved både 65 gram og 130 gram. Det er ingen indikasjoner som tilsier at det blir høyFODMAP over dette heller. Allikevel er appelsinjuice listet som høyFODMAP ved både 30 gram og 61 gram – rett og slett fordi den blir for høy på fruktose.

Så hva er forskjellen på appelsin og appelsinjuice?
Appelsinjuicen som Monash har testet er basert på ferdigkjøpt appelsinjuice av 25 – 50% ekte frukt. Denne form for juice bli konservert gjennom en prosess der det naturlige vannet fra juicen fjernes (via en varmebehandling), fryses og fraktes til fabrikken, der vannet blir tilsatt igjen.

Ferskpresset juice (laget hjemme og ikke fra kartong) beholder appelsinens næringsstoffer og vitaminer helt til du drikker det fra glasset. I motsetning til juicen fra kartong har ikke den ferskpressede juicen blitt tilsatt ekstra sukker eller vært utsatt for noen annet enn litt kraftig klemming og pressing.

Føler du at du reagerer sterkt på fruktose kan det allikevel være en idé å begrense mengden ferskpresset juice til ½ - 1 glass. For å tynne den ut kan du putte i isbiter eller blanding vann, kullsyrevann eller juice med andre frukter og bær som du tåler.

Grøt!
Når man er matlei og litt vinterdeppa orker man ikke styre så mye med maten og spesielt ikke tidlig om morgenen. Jeg har lagt min elsk på grøt og nå for tiden går det oftest i Bokhvete-, quinoa- og chiagrøt. Denne grøten tar 5 minutter å koke med laktosefri melk, kokosmelk eller mandelmelk, jeg drysser over litt nøtter og bær som jeg tåler og topper det hele med en liten skje lønnesirup. Ikke bare smaker grøt utrolig godt, men det metter også i mange timer og gir kroppen et ordentlig energiløft, uten å virke tung i magen.

Et lite tips for ekstra smak kan være å riste nøtter du tåler i en tørr stekepanne på medium varme med litt salt. Gjør dette på forhånd og oppbevar på glass. Når du da drysser litt nøtter over frokosten din, får du en perfekt salt kontrast til den søte lønnesirupen og frukten.

Bokhvete, quinoa- og chiagrøten får du kjøpt i nettbutikken min, og om du vil variere med andre gode grøtoppskrifter finner du oppskrifter på både bokhvetegrøt og kjøleskapsgrøt på side 45 i boken min, LavFODMAP – Magevennlig mat!

Jeg håper du har det bra i snøværet og at dette blogginnlegget kan inspirere til en enda bedre start på dagen i morgen!

//Julia

Ny og oppdatert matvaretabell!

Bli med på LMF – møte i Oslo!

0