Magevennlig julekalender - 24 tips til smakfulle kalendergaver

Magevennligmat_adventskalender.jpg

Lurer du på hva du skal pakke inn i kalendergaver til en som ikke tåler gluten, laktose eller spiser lavFODMAP? Jeg har satt sammen en liste av mine 24 favoritter som passer for den matglade - allergier eller ikke. Jeg har prøvd å komme med billige forslag, men noen ting kan også deles opp og brukes som flere gaver. 

Eksempel på godter: krokodiller, biler, mørk sjokolade, rotchips og bittelitt marsipan. Husk å ikke spise store mengder, men kos deg med små porsjoner! 

Eksempel på godter: krokodiller, biler, mørk sjokolade, rotchips og bittelitt marsipan. Husk å ikke spise store mengder, men kos deg med små porsjoner! 

1. Ahlegrens biler
Dette er et glutenfritt og melkefritt godteri som tåles av de fleste. Selv får jeg vondt i magen av for mye vingummi på en gang (og jeg har ingen selvbeherskelse) så man kan for eksempel dele opp posen i 2 eller 3 rasjoner/pakker. 

2. Rotfruktchips
Kanskje ikke så julette, men i hvertfall veldig godt. Rema 1000 sitt rotfruktchips av Rødbete, gulrot, pastinakk og potet ville fått meg hoppende glad. Koster 20 kroner på Rema. 

3. Krokodiller
Også et et glutenfritt og melkefritt godteri som tåles av de fleste. Fås kjøpt både i poser og som løsvekt (Candy King).

4. Marsipan eller pekanipan
Mandler er høyFODMAP over 24 gram/20 nøtter, men er lav ved 12 gram. Altså nok til at en liten marsipanstang er en fin-fin kalendergave. Eller du kan lage hjemmelaget og mandelfri variant: Pekanipan. Lag små kuler som du dypper i sjokolade og ruller i kakao og pakker inn som kalendergaver (bør oppbevares kaldt.)

5. Sjokolade
På helsekosten og i daglivarer med godt utvalg får man sjokolader til de aller fleste allergier: melkefrie, laktosefrie, sukkerfrie - finn en som den som får kalenderen tåler. 

Julete fra Apotek 1, Kandispinner fra TGR/ Flying tiger of Copenhagen, Teklype fra Nicolas Vache

Julete fra Apotek 1, Kandispinner fra TGR/ Flying tiger of CopenhagenTeklype fra Nicolas Vache

6. Juleté
For meg blir det bare ikke jul uten en god kopp julete - og da fortrekker jeg at den er i løsvekt. Det behøver ikke bli dyrt av den grunn, Søstrene Grene har min favoritt i løsvekt til rundt 14 kroner for 100 g.

7. Mer te! 
Og mens vi er inne på te: en god grønn te til frokost eller en deilig svart te er fine kalendergaver. Jeg digger flere av søstrene grenes varianter, som feks grønn te med blomster og aprikos, karamellte, eller bailyes-te! Kamillete og te med fennikel kan være beroligende for irritabel mager.

8. Tesil eller teklype
Og er du først en te-elsker som meg trenger du garantert en stor tesil eller tepose. 

9. Kandispinne
Mitt gammel-dame-tips er dette: Kandispinner! Er det bare meg som synes det er litt lukseriøst å røre rundt i en stor kopp te med vakre sukkerkrystaller på en pinne? Kr. 30 for 5 stk flying tiger of Copenhagen.

10. Kakao eller mørk sjokolade + melk
Pakk inn en pakke mørk kakao sammen med en lapp der du lover å lage en stor kopp deilig kakao på laktosefri melk. Toppes gjerne med laktosefri krem. 

11. Spekeskinke
Til Espens kalender har jeg vært en tur på mathallen og kjøpt små biter med ulike spekeskinker. Bitene koster fra 40 - 80 kroner per stykk, og blant godbitene er blant annet elg og rein. 

Krydder som Vaniljestang, stjerneanis og kanelstenger får du kjøpt i daglivarere med godt utvalg, eller feks på TGR/ Flying tiger of Copenhagen. Vaniljestangen på bildet er fra Apotek 1. 

Krydder som Vaniljestang, stjerneanis og kanelstenger får du kjøpt i daglivarere med godt utvalg, eller feks på TGR/ Flying tiger of Copenhagen. Vaniljestangen på bildet er fra Apotek 1. 

12. Nøtter
Nøtter er både godt og sunt. Mandler er høyFODMAP over 24 g, men Pekannøtter er et smakfullt og magevennlig alternativ. Da kan man blant annet lage Karamellsiterte pekannøtter med julekrydder. 

13. Kanelstang
Kanelstenger ser både flotte ut som julepynt og dekorasjon, og det gir deilig smak i julegløggen. Jeg kjøper store tørkede kanelstenger hos Flying Tiger/TGR for rundt 20 kroner posen.

14. Stjerneanis
Dette er et undervurdert krydder som gir den ekstra smaken til gløggen eller desserter. Hvert år lager jeg julepannakotta med multer, og den hemmeligeingrediensen som løfter hele desserte? Stjerneanis! 

15. Vaniljestang
Ekte vanilje er en av mine absolutt smaksfavoritter, og det kan brukes til det meste av søt bakst og desserter. Vaniljestenger kommer i ulike innpakninger og priser, men de som er saftigst er ofte de på glass. 

16. Ramsløk
Gode krydder er et must i matlagning. Ramsløk er en super erstatning for de av oss som ikke tåler hvitløk eller løk. Jeg kjøper tørket ramsløk hos FlyingTiger of Copenhagen/TGR for rundt 20 kroner posen. 

17. Julebrus
Min gulity-pleasure allerede fra de dukker opp i butikkene i oktober er uten tvil Hamars julebrus, gjerne den uten sukker. En glassflaske med julebrus er en fin kalendergave. 

18. Julekaffe
En ekstra krydret kaffe for julen er en koselig gave. Spesielt til de som synes det er litt vel mørkt om morgenen og trenger litt koffein-hjelp til å komme seg opp. 

På bildet: Bakepensel fra Jernia, Slikepott fra Jernia, bakematte fra Select og måleskjeer fra IKEA

På bildet: Bakepensel fra Jernia, Slikepott fra Jernia, bakematte fra Select og måleskjeer fra IKEA

19. Kakebokser
Kakebokser er et must i julen - så man kan fylle opp med glutenfrie, lavfodmap kaker og småspise hele desember! Det er mange fine kakebokser fra 15,- og oppover å få kjøpt på billige butikker som IKEA, Søstrene Grene og TGR. 

20. Målesett
Baking krever nøyaktighet og et sett med målebegere/skjeer gjør jobben litt lettere. Fra kr. 15,- hos IKEA. 

21. Slikepott
En god slikepott blir din beste venn når du baker. Jeg har flere forskjellige: en som er ganske myk i selve silikonbladet, og en som gir mer motstand. Den myke bruker jeg til glasurer og kremer, mens den som er litt hardere er bedre å bruke til å skrape ut deiger. En slikepott kan du få for rundt 10 kroner på butikker som IKEA, Søstrene grene og Flying Tiger of Copenhagen eller til flere hundre kroner i kjøkkenbutikker. 

22. Bakematte
Bakematte er en stor fordel å bruke når du baker glutenfritt. Bakematten gjør at deigen ikke fester seg i kjøkkenbenken, du kan grise så mye du vil på den og den er lett å vaske av. Det er mange bakematter å få kjøpt, men jeg foretrekker de i silikon. IKEA har fra 49,- 

23. Bakepensel
Vil du ha en fin glanset overflate på baksten? Da trenger du en god bakepensel. Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg liker best: med ordentlig børste eller av silikon - som er lettere å rengjøre. Ja takk begge deler? Fra 9,- hos IKEA. 

 

Jeg digger disse dinosaur-pepperkake-formene og de kan fint deles opp i 7 gaver. Hele settte koster 179 hos Ting.no

Jeg digger disse dinosaur-pepperkake-formene og de kan fint deles opp i 7 gaver. Hele settte koster 179 hos Ting.no

24. Pepperkakeformer
Hva er vel jul uten hjemmelagde pepperkaker? Jeg har kjøpt en stor pose med brukte pepperkake-former på gjenbruksbutikker for en slikk og en ingenting. Kanskje kan du gjøre et tilsvarende kupp eller kjøpe en eller to nye som er ekstra fine? 

 

Jeg håper dette ga dere som leter etter kalendergaver noen gode tips på veien!

Lykke til!

//Julia

Julebakst!

Bli med på kurs i magevennlig julebakst og mingle-treff!

0