Game of Crohns

Iskalde, skumle, og kampklare monstere - sånn cirka sånn jeg ser for meg betennelsescellene i kroppen min. Bildet er lånt av Game of Thrones Wikia

Iskalde, skumle, og kampklare monstere - sånn cirka sånn jeg ser for meg betennelsescellene i kroppen min. Bildet er lånt av Game of Thrones Wikia

Etter å ha sittet naglet, neglbitende og kortpustet foran siste sesong av Game of Thrones slo det meg plutselig: serien er en perfekt metafor for hvordan det er å leve med en kronisk betennelsessykdom! Her får dere altså min versjon; Game of Crohns!

Slaget om Kroppen
Tenk deg en verden langt borte og helt annerledes enn vår: vi kaller den kroppen. Det er her vår kamp utspiller seg og det gjeveste landet er tarmen – det er her selve tronen (immunforsvaret) sitter som alle vil regjere over.

Game of Crohns er litt enklere en sin (nesten) navnebror. Her er det nemlig stort sett kun de onde mot de gode, med unntak av fra Cersie Lannister som selvfølgelig går sin egen vei og fucker opp det meste.

Winter is comming
De onde i denne historien er betennelsen, eller White Walkers om du vil. Tenk deg en haug med zombielignende, apatiske, sinna betennelsesceller som går frem og tilbake i kroppen din mens de venter på en kommando for å starte tidenes krig. Du vet de stort sett holder seg på et sted, men som et iskaldt grøss lever man med frykten for at krigen med White walkers skal starte. Winter is comming.

The Wall
Heldigvis er det en stor vegg som hindrer White walkersene i å komme ut i kroppen din og starte full krig om tarmen. Den store veggen kan være der naturlig, noen mener de kan styrke den ved hjelp av kosthold og livsstilsendringer, eller den kan bygges opp ved hjelp av forebyggende medisiner. Hvor sterk veggen er avhenger av hvor frisk du er eller hvor godt medisinene dine fungerer. Er du heldig har du en Jon Snow som kommandant for The NightWatch som sørger for at veggen blir strengt bevoktet, holdes ved like og ikke har noen svakheter. Men det uunngåelig er der: setter White walkersene alle kluter til vet du at veggen ikke vil holde.

Drager! Selvsagt vil du ha den tøffeste, sterkeste hæren til å kjempe mot betennelsen. Ja takk til drager! Bildet er lånt av The Daily Beast

Drager! Selvsagt vil du ha den tøffeste, sterkeste hæren til å kjempe mot betennelsen. Ja takk til drager! Bildet er lånt av The Daily Beast

Hæren som kjemper for å holde deg frisk
De gode er kort sagt alle som er med på å kjempe mot White walkers. Det er her det virkelig gjelder å ha med seg de beste på laget. Når krigen om tarmen er i gang, the wall har blitt rasert av isdrager og white walkers brer seg utover i kroppen i håp om erobre mest mulig land og til slutt stikke av med tronen i tarmen – ja det er da du gjerne vil ha både King of the North, gigantiske ulver, gale rødhåra wildlings, de selvopptatte Lannisters, the Unsullied, the Dothraki og ikke minst vakre, sterke Dragon Queen til å kjempe kampen for deg. I Game of Crohns har disse navn som Humira, Remicade, Imurell, Metortexate, Entyvio og Prednisolon og er sterke medisiner som gjerne brukes i kombinasjoner sammen.

Bivirkningen Cersie
Og akkurat når du tror alle er på lag for å kjempe kampen mot Crohns, så dukker dronningen av tarmen opp. Livredd for at noen skal ta fra henne tronen velger hun å gå bak alles rygg og lage sin egen plan. En bivirkning dukker opp, kalt Cersie. Plutselig blir det utslett over hele kroppen, en betennelsesbyll her eller der, en infeksjon som gjør at du ikke kan ta medisiner i en periode eller levre og nyrer får reaksjon og du må stoppe med medisinen helt. Yes – takk skal du ha Cercie, nå satte du hele kampen mot white walkers på spill, ja faktisk hele kampen om kroppen. Klarer hæren som kjemper for meg å vinne kampen til tross for deg?

Jeg vurderer å kjøpe denne stickersen...Kan kjøpes via WordFactoryDesign på Etsy.com

Jeg vurderer å kjøpe denne stickersen...Kan kjøpes via WordFactoryDesign på Etsy.com

Tarm-tronen
Akkurat som siste sesong av Game of Thrones ble avsluttet, avslutter jeg min historie om Game of Crohns. Jeg vet nemlig ikke svaret på hvem som vinner kampen om tronen. Har du en kronisk betennelsessykdom i tarmen kan utfallet mitt være helt andreledes enn ditt. Noen ganger må man ”tape en kamp” og opereres, andre ganger vinnes kampen raskt og greit med gode medisiner.  I mitt tilfelle har kampen utspilt seg flere ganger allerede. Takket være dyktige leger og gode medisiner har heldigvis tronen blitt vunnet av de gode, og white walkersene har blitt puttet tilbake bak veggen. Men de er der og kommer stadig nærmere, klare for å sloss igjen. Så hvem vinner denne gangen?

//Julia

Bokanmeldelse: Food Pharmacy

Hjelp - jeg strekker bare ikke til!

0