En ny og frisk start!

gurkemeieshot.jpg

Jeg er klar for å bli litt sunnere, litt ”grønnere” og  forhåpentligvis spise litt "renere". I denne bloggposten får du mine 8 mål for hvordan jeg skal kutte sukker, få inn litt mer trening i hverdagen og leve litt grønnere. Og du får oppskriften på en supersunn og antiinflammatorisk powershot!

For to uker siden skrev jeg bokanmeldelsen av boken Food Pharmacy, der jeg både var skeptisk til mye av det boken hevdet – men kunne samtidig ikke la være å bli både inspirert og motivert til å sette i gang en litt sunnere hverdag. Hvorfor? Vel, nå som jeg har lavFODMAP-dietten og vet hva jeg kan og ikke kan spise, føler jeg allikevel at det er mye usunt i kostholdet mitt. Og etter et år i mammaperm må jeg ærlig innrømme at jeg fortsatt har en fødselsmage som jeg ikke er fornøyd med. Faktisk skammer jeg meg litt over at jeg ikke har kommet meg tilbake til normalvekten min før graviditet, og over alt ekstra fett og hud som har samlet seg rundt magen. Jeg vil føle meg lett, frisk og fresh!

Så fremover er min plan å fortsette å spise lavFODMAP, men legge om noen dårlige vaner til gode. Her får dere mine topp 8 mål:

# 1:  Kutt ut sukker (og kunstig søtning) i hverdagen!
Jeg er en som elsker sukker, og små spiser gjerne mørk sjokolade i tide og utide. Er jeg stressa, deppa eller glad – er sukker min unnskyldning til å slukke sulten, sorgen eller feire. Det siste, altså å kunne feire med en kake, en is etc, har jeg fortsatt lyst tilå kunne gjøre ved spesielle anledninger , men jeg vil kutte ut hverdagssukkeret (som sjokolade, kjeks, sukker i kaffe/te osv)

# 2:  Kutt ned på glutenfrie ferdigprodukter
Yes, ting går fort når man har barn og det hender det blir både ferdigkjøpte fiskekaker, litt mye ferdigkjøpt glutenfritt brød, pizza, pasta og andre ting jeg faktisk ikke har oversikt over næringsinnholdet til. Jeg vil bli flinkere til å kutte ut de tomme karbohydratene og heller bytte til sunnere alternativer, som mer frukt og grønt, nøtter, og kornsorter som gir mer næring. Akkurat nå har jeg blitt helt hekta på hirsegrøt til både meg og Vetle. Sunt, næringsrikt og godt!

# 3: Bevege meg litt mer!
Jeg sitter ofte lenket fast foran mac’en store deler av dagen. Heldigvis er barnehagen til Vetle 15/20 min gange fra huset vårt, så jeg legger opp dagen slik at jeg kan gå å hente/levere han. Med rask gange blir det fort en times gåtur hver dag – og da får jeg både beveget meg og fått frisk luft. I dag har jeg for første gang også brukt den nedstøvede ergometersykkelen vi har i kjelleren – og det føltes godt!

Magvennligmat_kokosfett.jpg

# 4: Velg riktig fett
Jeg ønsker å bytte ut billige husholdingsoljer som er rike på omga-6 (som ikke burde ha i oss for mye av) og heller bruke sunnere alternativer som er rike på omgea-3. Så vekk med soyaolje og solsikkeoljen og frem med kokosolje og linførolje.

# 5: Spise mer antiinflammatorisk mat – altså mer av kanel, gurkemeie og ingefær!
Her får du oppskriften på min power-shot, inspirert av boka Food Pharamacy, men tilpasset både min mage og mine smaksløker! Jeg skal prøve å lage en slik shot hver dag. Håper du også liker den!


Power-shot

Ingredienser:
1 ts kokosfett (feks Cocosa)
1 toppet ts malt gurkemeie
½ ts malt kanel
½ ts malt pepper
1 dl kokosmelk
2 ss lime- eller sitronjuice

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en blender, kjør rundt til det er godt blandet. Hell over i et lite glass eller shotglass og drikk! Det smaker faktisk ganske godt, så ingen grunn til å styrte shoten – den kan fint nytes i små munnfuller.


 # 6: Drikke mindre kaffe og mer grønn te
Jepp, overskrifter sier det meste. Jeg skal fortsatt ha min daglige frokost-kaffe, men skal heller prøve meg på mer grønn te utover dagen.

Magvennligmat_grønn-te.jpg

#7: Litt mindre kjøtt og mindre ferdiglaget pålegg
Avokado, tomat, nøttesmør, tunfisk og egg er utmerket som pålegg!

#8: Mindre plast!
Jeg vil også gjerne kaste litt mindre og prøver å være obs på å kjøpe mat som ikke er pakket inn i så mye plast. I stedet for plastfolie bruker jeg disse fantastiske beewraps-arkene som kan brukes om og om igjen, og tar med meg handlenett på butikken. Alle monner drar!

Ønsk meg lykke til!
Hvordan dette går vil gjenstå å se, men nå føler jeg meg virkelig inspirert og motivert! Og ved å skrive det her på bloggen blir det jo også litt mer alvor over det – jeg lover jo å fortelle dere hvordan det går både i opp og nedturer.

//Julia

Merk maten med klistremerker!

Glutenfri cookies med karamell, sjokolade og pekannøtter!

0