Sunn start på året!  (lavFODMAP og periodisk fasting)

Sunn start på året! (lavFODMAP og periodisk fasting)

Annonse: lenke til bok hos Ark/Pokket

Så langt har denne bloggen stort sett ikke hatt så mye fokus på å spise sundt. For så lenge jeg ikke har fått smerter i magen eller andre mageplager av maten jeg spiser har jeg vært strålende fornøyd. Fra evige smerter til å kose seg med mat har vært en stor glede.

Men ved å spise riktig har kroppen faktisk også lagt på seg en hel del, noe som er ganske uvant for meg som har reagert på mat hele livet og stort sett hatt kronisk dårlig mage.

Etter 7 år med LavFODMAP dietten (vel om merke ikke streng fase, og med en del tilbakeførte matvarer), har jeg kost meg med mye godt og mange gode kaker. Ikke så rart jeg har lagt på meg? Særlig ikke i kombinasjon med medisiner som gir vektøkning…

I år har jeg lyst til å føle meg bedre. Mer vel.

Jeg har ikke så mye fokus på vekt, men mer på å spise sunnere, mindre kjøtt og mer grønt. Akkurat nå tester jeg derfor ut periodisk faste (16:8). Jeg har alltid hatt god effekt av faste, det roer liksom ned magen selv når den er skikkelig kranglette. Når jeg har skullet ta diverse undersøkelser på sykehus og fastet i forkant har det aldri vært noe problem. Tvert i mot har jeg kjent med roligere, friskere og med mer kontroll over kroppen. Som om jeg lar tarmen hvile seg og hente seg litt inn igjen. Så hvorfor ikke prøve ut dette i hverdagen også?

Vil du vite mer om faste?

Da anbefaler jeg at du leser denne boken! Du får den i min Pokket (bok-nettbutikk).



Nå gjør jeg det litt mer systematisk. Ikke noe mat fra kl 18.00 - 10.00, samtidig som jeg gjør enkle yogaøvelser hver dag. Jeg bruker appen "“BetterMe” som jeg er veldig fornøyd med (bortsett fra prisen, som er litt stiv). Der kan man loggføre den periodiske fastingen, den kommer med heiarop når du er sulten og varsler når du kan og ikke kan spise. Også har den et skikkelig bra utvalg av yoga og trengingsøvelser du kan gjøre hjemme. Min kropp - som er ganske skrall med skader her og der - liker særlig godt alt merket med “newbie” og øvelsene “sofayoga”. Nb. Dette er ikke reklame, bare en genuin anbefaling.

Så langt er det bare veldig deilig med fasting og trening.
Kaffe-latte om morgenen er det eneste jeg skikkelig savner med prøver å late som jeg liker grønn te. 😆

Asjett med grønnkålchips

Sunn, lett og god snacks

Grønnkålchips er en av mine favorittsnacks som du lett kan lage hjemme selv. Billig og godt. Her har jeg brukt hvitløksolje for ekstra smak.

Samtidig prøver jeg å ha mer grønnsaker i dietten min. Heldigvis elsker jeg og grønnkål og brokkolini så jeg koser meg med mye grønt for tiden. Sånn som grønnkålchips på bildet over - der jeg også har brukt litt hvitløksolje for ekstra god smak.
Jeg skal bli flinkere til å legge ut flere oppskrifter av sunne retter fremover.

Har du noen mat eller livsstils planer for 2023?
Har du noen tanker om hvordan man kan spise sunt på LavFODMAP-dietten?
Har du gått opp eller ned i vekt av å spise magevennlig?

Jeg vil gjerne høre dine erfaringer, så legg igjen en kommentar.

Alt godt,
// Julia

Glutenfritt matpakkebrød / langpannebrød

Glutenfritt matpakkebrød / langpannebrød

Ny oppskrift: Magevennlig fruktsalat

Ny oppskrift: Magevennlig fruktsalat

0