Laktosefrie/ melkefrie fløtekarameller

Laktosefrie/ melkefrie fløtekarameller

Karameller blir aldri feil uavhengig av om det er sommer eller jul. Å lage fløtekarameller magevennlig er lett som bare det: bytt ut vanlig fløte med den fløtetypen du tåler eller foretrekker. Jeg liker mine best med laktosefri kremfløte, men kan også anbefale å bruke kokoskrem eller fløte. 

Ingredienser: 

  • 3 dl laktosefri kremfløte eller vegansk fløte som feks kokos/havre/soyafløte

  • 200 g sukker

  • 4 ss lys sirup

  • 100 gram (laktosefritt/melkefritt) smør 

  • en klype salt til røren (eller to om du bruker usaltet smør) 

  • om du vil: maldonsalt til å strø over 

  • litt melis til å rulle ut/forme karamell-kuler

Slik gjør du: 

Bland laktosefri kremfløte, sukker og sirup i en kjele. Kok opp og la det koke til det tykner. 

Sørg for å ha en temperaturmåler på plass slik at du kan følge med på hvor varm den blir. Karamellen er ferdig når den når 117 grader. Det tar normalt rundt 30 - 40 minutter.  Da blir den cirka like myk som karmamellen i Dumle. Om du vil ha den litt hardere kan du la den koke til den når 118 - 120 grader.

Del smøret i biter eller staver. Når karamellen når varmen du ønsker trekker du kjelen av platen og tilsetter smøret. Rør til smøret er helt smeltet, men husk å bruk en sleiv i tre, da karamellen kan bli for varm for plast-redskaper. 

Jeg elsker salte karameller, og rører derfor også inn en klype salt. 

Hell karamellen over i en bakepapirkledd form (min er 25 x 25 cm). Dryss litt maldonsalt over om du ønsker skikkelig salte karameller. La karamellen kjøle seg litt før du setter den i kjøleskapet der den skal bli helt kald. 

Når karamellen er stiv kan du snu formen på hodet og hvelve ut den stive karamellen. Skjær opp i passelig store biter med en varm kniv. Er karamellen litt hard, kan du la den stå ute en liten stund før du skjærer i den.

Er karamellen myk som min, løfter du bakepapiret ut av formen.  Bruk en kniv eller en skje til å dele den opp, ha melis på hendene og rull som små kuler.

Server på et fat eller pakk inn hver bit i cellofan eller bakepapir. 


Gresskar-karamell

Gresskar-karamell

 Sitronrullekake (glutenfri, laktosefri og lavFODMAP)

Sitronrullekake (glutenfri, laktosefri og lavFODMAP)

0