Gresskar-karamell

Gresskar-karamell

Lurer du på hva du skal bruke innmaten i gresskaret til? Da bør du lage denne gresskar-karamellen! Den smaker så godt at du aldri vil kaste gresskar igjen!

Ingredienser: 

  • Kjøttet fra et stort gresskar eller flere små

  • litt vann

  • 3 dl laktosefri kremfløte eller vegansk fløte som feks kokos/havre/soyafløte

  • 200 g sukker

  • 4 ss lys sirup

  • 100 gram (laktosefritt/melkefritt) smør 

  • en klype salt til røren (eller to om du bruker usaltet smør) 

  • 1/2 ts malt kanel

  • 1/2 ts malt muskat


Slik gjør du: 

NB: denne oppskriften er litt unøyaktig.  Jeg brukte kjøtt fra et 9 kilos gresskar, men laget mye mer gresskarpuré enn jeg trengte. Til denne oppskriften trenger du ca 2 dl ferdig gresskarpuré, men har du mer til overs kan du bruke det til bakst eller andre matoppskrifter.  

Start med å skjære gresskarkjøttet i små terninger/biter. Husk at du ikke skal bruke trådene eller frøene. Legg bitene i en kjele og hell på litt vann, bare så det så vidt dekker bunnen. 

Kok opp og la det koke på svak varme til gresskarkjøttet faller sammen og blir mykt. Trekk kjelen av varmen og la det kjøle seg litt ned før du moser alt med stavmikser til en jevn og fin puré. La den avkjøles i romtemperatur mens du lager karamellen. 

Bland laktosefri kremfløte, sukker og sirup i en kjele. Kok opp og la det koke til det tykner. 

Sørg for å ha en temperaturmåler på plass slik at du kan følge med på hvor varm den blir. Karamellen er ferdig når den når 117 grader. Det tar normalt rundt 30 - 40 minutter. 

Del smøret i biter eller staver. Når karamellen når varmen du ønsker trekker du kjelen av platen og tilsetter smøret, krydder og gresskarpuré. Rør til smøret er helt smeltet, men husk å bruk en sleiv i tre, da karamellen kan bli for varm for plast-redskaper. 

Jeg elsker salte karameller, og rører derfor også inn en klype salt. 

Hell karamellen over i et rent norgesglass eller annen oppbevaring egnet for kjøleskap. Når karamellen er romtemperert kan du sette den i kjøleskap eller bruke den videre til feks å lage karamellmousse med gresskar og kjeks! 


Laktosefri karamell-mousse med glutenfri kjeks og sjokolade

Laktosefri karamell-mousse med glutenfri kjeks og sjokolade

Laktosefrie/ melkefrie fløtekarameller

Laktosefrie/ melkefrie fløtekarameller

0