Glutenfrie boller / kanelboller

Glutenfrie boller / kanelboller

For ikke lenge siden testet jeg ut en ny måte å bake glutenfrie rundstykker på - som ble helt fantastisk. Ja, faktisk den saftigste glutenfrie baksten jeg har smakt. Så da måtte jeg selvsagt testet dette med boller også! Det spesielle er at det er litt eddik i deigen og chiafrø for å gjøre konsistensen ekstra myk. Deigen må hvile flere ganger og at den stekes med damp i ovnen for å få sprø skorpe. Det tar litt tid, men det er det verdt! Her får du min bolleoppskrift, som blir ekstra god med kaneltopping (etter inspirasjon fra Bakemagi)

Porsjoner: 8 -10 store boller

Ingredienser: 

  • 350 ml varmt vann

  • 125 g sukker

  • 1 pose tørrgjær

  • 1 ss chiafrø + 4 ss kaldt vann

  • 450 - 500 g glutenfri lys melblanding ( jeg har brukt Toro fin kakemiks) 

  • 15 g Fiber/psyllium husk 

  • 2 ts kardemomme

  • ½ ts salt

  • 1 ss eddik*

  • 3 store/4 små eggehviter

  • 30 g smeltet smør

Til toppingen:

  • 70 g smeltet smør

  • 2 ts kanel

  • 3 ss sukker (brunt eller hvitt)


*Jeg brukte japansk sushiris eddik fordi den er ganske nøytral på smak, ikke så syrlig. Men du kan også bruke vanlig eddik.

Slik gjør du

Bland sammen varmt vann, sukker og tørrgjær. La det stå i ca. 10 minutter til det bobler og lukter tydelig av gjær. 

I et glass blander du sammen chiafrø og kaldt vann. La det stå og svelle til gele. 

Finn frem egnet kjøkkenmaskin til bakst med K-krok eller eltekrok. Bland sammen glutenfritt mel (begynn med 400 g), husk, kardemomme og salt. Tilsette så eddik, eggehviter, smeltet smør og til slutt både gjærblandingen og chia-blandingen. Elt deigen i 3-5 minutter på høy hastighet til alt er godt blandet sammen. Det skal se ut som en tung, litt klissete deig. Er den altfor klissete tilsetter du mer mel til du har en bløt, men ikke klissete deig.

La deigen hvile i 10 minutter før du gjør noe mer med den. 

Hell godt med glutenfritt mel på et området egnet for utbaking. Del deigen i ca. 8 biter som du vender i litt mel og former til boller. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett. Når alle bollene er på brettet dekker du det med plastfolie og lar det heve et varmt sted i ca. 45 minutter. 

Dersom du vil ha vanlige boller: Pensle de med litt vann eller egg og dryss evt over perlesukker.

Kanelboller: Smelt smør i en kjele og la det kjøle seg litt ned. Bland inn kanel og sukker. Hell 1 spiseskje av blandingen på toppen av hver bolle og gni det evt. litt utover.

Sett ovnen din på 220 grader. Samtidig som du starter ovnen setter du inn en dyp ildfast form eller et dyp langpanne i bunn av ovnen og koker vann. Når ovnen er varm setter du inn brettet med bollene og heller samtidig kokende vann (ca 1 liter) i formen. Pass på hendene dine så du ikke brenner deg - for her blir det mye damp! 

Stek i 20 - 22 minutter, til de har en gylden brunfarge. Om du ser at de er godt stekt på toppen men ikke i bunn kan du legge et lag aluminiumsfolie over de siste minuttene. Ta bollene ut av ovnen og la de avkjøles på stekebrettet før du har de over på rist - eller setter tenna i de. 

Disse bollene er de saftigste jeg noensinne har smakt - også dagen etter (oppbevar i en plastpose i romtemperatur). De kan også fryses og blir like saftige igjen etter ved oppvarming i mikro. 


Ostekake med kaffe og karamell

Ostekake med kaffe og karamell

Super-myke glutenfrie rundstykker (eller hamburgerbrød)

Super-myke glutenfrie rundstykker (eller hamburgerbrød)

0