Ostekake med kaffe og karamell

Ostekake med kaffe og karamell

Jeg elsker ostekake og jeg elsker karamell. Derfor fikk jeg lyst til å prøve meg på en litt “voksen” smakskombinasjon av saltkjeks i bunn, kaffe i kremen, masse av deilig flytende karamell og sjokoladelokk på toppen. Kan det bli bedre?
Det tar litt tid å lage denne kaken, men husk at ostekaker ofte blir bedre dagen-derpå, så lag gjerne denne dagen før den skal serveres.

Porsjoner: 1 kake/form ca. 26 cm i diameter

Ingredienser: 

Bunnen:

  • 175 g (1 pose) Salti Kjeks fra Schär

  • 100 g smeltet smør

  • 1 1/2 dl mørk sirup

Karamell:

  • 200 g sukker

  • 8 ss vann

  • 5 ss smør

  • 2 dl laktosefri kremfløte

  • 4 klyper Salt

Ostekremen:

  • 6 plater gelatin

  • 2 dl laktosefri kremfløte

  • 3 dl laktosefri rømme

  • 4 ts vaniljesukker

  • 300 g laktosefri kremost

  • 2 dl mørk sirup

  • 1 liten kopp varm espresso eller sterk kaffe

Sjokoaldelokk:

  • 100 g mørk sjokolade

  • 1 dl laktosefri kremfløte

Slik gjør du

Bunnen:

Start med å knuse kjeksene. Du kan enten bruke en stavmikser eller putte de i en pose og rulle kjevle over.
Smelt smørret i en kjele og rør inn sirupen så den smelter. Bland så smørblandingen inn i den knuste kjeksen.

Finn frem en kakeform (26 cm) og kle bunnen med bakepapir. Fordel kjeksblandingen utover i formen og trykk den godt ned, så den blir litt kompakt. Sett i kjøleskapet for å stivne.

I mellomtiden kan du begynne på karamellen.

Karamell:

Start med å måle opp alle ingredienser og del smørret i biter. Bland sukker og vann i en kjele og sett den på høy varme.La den stå uten at du rører. La sukkeret og vannet boble en god stund, men følg nøye med. Når det begynner å få en gylden farge (jo mørkere i farge jo bitrere karamell ) drar du kjelen unna plata og varmen. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til.

Tilsett smør og rør det inn. Bruk en sleiv til å røre til alt er smeltet.

Sette så kjelen tilbake igjen på den varme platen på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 3-4 minutter. Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald.

Smak til slutt til med salt.

Hell ca 1/2 av den varme karamellen over kjeks-bunnen og sett deretter formen tilbake i kjøleskapet. La resten av karamellen stå i romtemperatur å kjøle seg ned, mens du begynner på ostemassen.

Ostekremen:

Finn frem en liten skål og legg gelatinen i bløt i kaldt vann. Ha laktosefri kremfløte, laktosefri rømme, kremost, sirup og vaniljesukker i en bolle og pisk til du har luftig og til krem. .

Lag en liten kopp kaffe. Klem av vannet av gelatinen og bland med den varme kaffen til all gelatinen er oppløst. Hell kaffeblandingen inn i ostekremen mens du røre.

Fordel over kjeksbunnen i formen.

Hell ca. 1/2 av karamellen over ostekremen og rør den forsiktig inn (som en swirl) i ostekremen. Det kan godt ligge litt karamell på toppen som ett lokk.

Sett kaken kaldt så den stivner.

Sjokoladelokk:

Varm fløte i en kjele på svak varme. Hell den over en bolle med sjokolade. Rør til du får en glatt glasur.
Hell sjokoladen over ostekaken når den er kaldt. Bre forsiktig utover med en slikkepott.
Sett kaken kaldt igjen frem til den skal spises.


Focaccia med ramsløkpesto

Focaccia med ramsløkpesto

Glutenfrie boller / kanelboller

Glutenfrie boller / kanelboller

0