Hva gjøre en lavFODMAP'er når man får besøk av en veganer og samtidig vil lage noe sukkerfritt?

Har du fulgt med på Finn Skårderuds essay-serie om vårt forhold til mat i Aftenposten denne sommeren? I essayet ”Den nye forbudstiden” innleder han med følgende: ”Hva skjedde med barnebursdagen? I en forgangen tid var det støy, fiskelek med godteposer og pølser til alle. Nå stiller mange med epost hjemmefra om alt det de ikke tåler å spise.”

Og ja, det er mange som lever på ulike dietter nå om dagen – og av ulike årsaker. Og det krever selvfølgelig en hel del mer av vertskapet når opptil flere personer har ulike dietter. Men som matblogger, kokebokforfatter og som en person som vet hvor mye kostholdsendringer faktisk kan forbedre livskvaliteten, ser jeg heller på dette som en positiv utfordring til å bryne mine kreative bake- og matferdigheter, for å lage mat som alle kan spise.

Matutfordringen
Når jeg fikk besøk av Mia fra GreenBonanza denne helgen ble det en hyggelig dag med bringebærplukking, skravling og kakespising. Mia er vegetarianer og på vei over veganer-leiren. I tillegg skulle det egentlig også kommet en som spiser sukkerfritt. Jeg måtte klø meg litt i hodet for å finne ut av hva i all verden jeg kunne lage, men resultatet ble en kokos- og bringebærterte som er fungerer både for oss på lavFODMAP-dietten, veganere og vegetarianere, og de som spiser lavKarbo! Og hva er da mer naturlig enn å bruke friske, nyplukkede bær som en hovedingrediens?

Mia, godt fornøyd med bærplukkingen. 

Mia, godt fornøyd med bærplukkingen. 

Tertebunnen og kokos-vanilje-kremen hadde jeg laget dagen i forveien og latt stå i kjøleskapet over natten. Så da bærene var plukket var det bare å sette på kaffen, pynte terten med bær og spise med god samvittighet. Det eneste jeg ikke har tatt høyde for i denne oppskriften er nøtteallergier eller om du ikke liker kokos – det må du nemlig med denne kaken.

Resultatet ble overraskende godt! Jeg klarer aldri helt å venne meg til smaken av Stevia, så om du heller ønsker å bruke vanlig sukker kan du selvsagt det (gang opp mengden Stevia med 2,5). Men det fine med Stevia er jo at denne kaken blir både magevennlig og ”sunn”. Det er få kaker man kan spise med så god samvittighet som denne!

Like tanker om ulike dietter
Om du har lyst på litt inspirasjon til all den deilige veganske og vegetarianske maten du kan lage bør du absolutt sjekke ut bloggen til Mia, Green Bonanza. Hun kommer også med en kokebok på Cappelen Damm forlag i september (som du kan forhåndsbestille allerede nå) og ut fra de bildene jeg har sett, og det Mia forteller, så gleder jeg meg skikkelig til å lese boken.

På samme måte som jeg vil vise at LavFODMAP dietten først og fremst handler om å lage god mat fra bunnen av, som alle kan spise, og samtidig ha et positivt fokus på alt det man kan spise fremfor alt man fjerner fra kostholdet, ja på samme måte serverer Mia deg oppskrifter på grønn, sunn og god mat – som alle kan spise, men som også er vegansk!

Halsbrann fra helvete!

Mine 10 oppturer og nedturer som gravid (og kronisk syk)

0