Mine 10 oppturer og nedturer som gravid (og kronisk syk)

I går var jeg vært på kontroll hos jordmor og jeg er nå i uke 34 av svangerskapet. Alt er bra med både meg og babyen, som nå har lagt seg med hodet godt ned i bekkenet mitt. Med andre ord nærmer det seg fødsel og det har fått meg til å tenke litt over hvordan denne graviditeten har vært så langt.

Å ha en tarmsykdom og å være gravid samtidig gjør at man kanskje har et litt annet perspektiv på ting. Jeg kan i alle fall ikke la være å sammenligne svangerskapet med hvordan det er å ha Crohns sykdom eller mageplager for irritabel tarm - heldigvis har det for meg vært (og er fortsatt) en stor glede å være gravid, men det byr også på noen uvante utfordringer... Her får du min liste over ”ups and downs” for de siste 8 månedene: 

Positiv 1: Herregud – tenk at jeg i det hele tatt er gravid!
Selv etter 34 uker er jeg overrasket og overveldet over at det vokser et barn i min mage. Det høres kanskje klisje ut, men så syk som jeg har vært så hadde jeg faktisk ikke trodd at kroppen min skulle klare å bli gravid eller gjennomgå en full graviditet. For første gang føler jeg meg stolt av kroppen min som klarer dette!

Negativ 1: Det er ikke plass der inne! 
Har du irritabel tarm har du sikkert sagt -Jeg er oppblåst som om jeg er 5 måneder på vei… Vel, jeg har nå erfart å være både gravid og samtidig oppblåst! Det er det rett og slett ikke plass til, og til tider har jeg tenkte at magen min skulle sprekke, eller bli som en stor ballong som fikk meg til å sveve av sted. Heldigvis handler det mest om å ha spist noe feil, så med et godt kosthold blir oppblåstheten fort borte.

Positiv 2:  Deilige små spark
De deilige små sparkene som daglig kommer er utrolig hyggelig, og en påminnelse om at jeg snart skal bli kjent med en liten gutt! For hver gang han sparker tar jeg det som et tegn på at han lever og er frisk (i hvert fall så vidt vi vet). Det er betryggende og hyggelig.

Baby i magen - spark

Kan dere se han sparker og beveger seg?

Negativ 2: Hva holder han på med? Får vi en akrobat eller karatekid?
Som kronisk syk over mange år tror jeg nok at min smerteterskel er litt lav eller i alle fall at jeg er svært sensibel. Med andre ord kjenner jeg nesten alle spark og bevegelser, noe som kan bli litt mye til tider. Jeg elsker å få bekreftelsene på at han har det bra, men er samtidig glad for at han snart skal komme ut og så vi slipper å dele på kroppen min!

Positiv 3: Magen har holdt seg fin!
Ok, så har jeg hatt noen skikkelig smeller underveis, som da jeg drakk en brus brygget med malt på ferien i Danmark og ble stående å spy ut av en campinghytte. Ikke gøy. Men bortsett fra noen bommerter på mat i ny og ne, så har Crohns sykdommen min vært så å si helt borte, og jeg tror aldri tarmene mine har hatt det så bra! Det er en ny og veldig deilig følelse!

Negativ 3: Hvordan vil sykdommen bli etter fødsel?
Jeg er selvsagt redd for at Crohns skal blusse opp igjen etter fødsel, men føler meg trygg på at jeg har et bra støtteapparat av både mannen min, familien og ikke minst dyktige leger og sykepleiere rundt meg. Jeg har gjennom hele svangerskapet brukt hjemmetestene fra labTech for å holde kontroll med betennelsesnivået mitt og det skal jeg gjøre enda hyppigere etter fødsel. Skulle jeg bli dårlig igjen vil det bli snappet opp fort, så jeg forhåpentligvis kan få kontroll igjen raskt. Og jeg skal selvsagt fortsette å spise sunt, godt og lavFODMAP.

Positiv 4: Frisk som en fisk!
Jeg har siden jeg var liten blitt smittet av alle former for virus og infeksjoner som går. I influensasesongen var jeg gjerne syk både to og tre runder, men som gravid har jeg ikke vært syk en eneste gang! Noen ganger har jeg en dag der jeg merker at kroppen min jobber på full spreng. Jeg blir sliten, får litt småfeber og blir veldig grinete – men så løsner det og jeg blir frisk i stedet for syk. Det er tydelig at immunforsvaret mitt virker bedre enn noen sinne!

Negativ 4: Halsbrann!
Herregud som jeg gleder meg til å bli kvitt halsbrann. Sengen min er nå bygget opp med utallige puter, slik at jeg ligge-sitter om natten for å slippe å våkne med mageinnholdet i munnen. Ikke digg, men nå har jeg heldigvis fått noen gode medisiner nå som roer det hele litt ned. Det hjelper også å spise lett matt uten mye krydder, og holde meg helt unna mat (og helst drikke) i timene før jeg skal sove. Taco anbefales dog ikke om du er sensisebel for krydder og samtidig høygravid med halsbrann....

Positiv 5: Å tørre å tenke på fremtiden.  
Det høres kanskje rart ut, men det er faktisk nytt for meg. Jeg har vært så syk at jeg i mange år bare har tenkt "her og nå", og det har ikke vært naturlig å legge fremtidsplaner. Men når man har en liten en i magen som sparker og vokser, er det umulig å ikke glede seg til fremtiden sammen. Vi har gjort klart barnerommet, planlegger hva vi skal gjøre i det neste året i permisjon (jeg gleder meg allerede til jul og til neste sommer) og drømmer om fremtiden sammen som en liten familie.

Negativ 5: Hold ut den siste tiden som en hval! 
Nå er det bare å nyte/holde ut den siste tiden. Min strategi er å ikke planlegge eller gjøre for mye den neste måneden, men heller kose meg hjemme. Jeg har tilbrakt noen dager i hengekøya, men må dessverre innse at jeg nå er stor som en hval og jeg klarer bare ikke kommer meg ut av hengekøya lenger. Det blir derfor noen late dager i sofaen fremover der jeg enkelt kan rulle meg til ut og kanskje noen avkjølende bad i elva eller sjøen !

Alt i alt:
Det positive veier langt høyere enn det negative, og det er nesten merkelig å være i så god form. Det er komisk å kjenne på alle de klisjeene som gravide har; som cravings (jeg får akutt lyst på leverpostei, slush og sushi), begynner å gråte av hver minste ting (som nyhetene, når Espen gjør noe søtt eller når jeg bare er litt sliten) og forventer selvsagt at Espen både forstår følelsene mine (hvordan en kynner kjennes ut, hvordan det er å bli sparket innenfra) og hvordan jeg tenker...

Haha, vi kan heldigvis le av dette sammen nå og forhåpentligvis enda mer når hormonene og kroppen etterhvert går tilbake til en mer normal tilstand. 

//Julia

Hva gjøre en lavFODMAP'er når man får besøk av en veganer og samtidig vil lage noe sukkerfritt?

Vil du vinne en magevennlig sommerpakke?

0