Kan jeg lære immunforsvaret mitt karate?

Magevennligmat_immun2.JPG

Boken omtalt i dette innlegget er sponset/presseksemplar

Perfekt timeing: jeg hoster, harker og snørrer. Fredag fikk jeg post fra Spartacus Forlag og i dag, med en stor kopp te, klenexboks og nesespray åpner jeg boken Immun av Anne Spurkland. Jeg gleder meg til å lese og lære mer om hvordan immunforsvaret mitt fungerer og hvorfor det kjennes ut som det ikke fungere i det hele tatt i perioder. 

Det er tre måneder siden Vetle begynte i barnehagen og jeg har vært saft sylte forkjøla nøyaktig like lenge. Vetle også for den sags skyld, men for han går det i bølger – forkjøla en uke, frisk den andre. For meg er det mer som jeg går i en evig sirkel; idet jeg begynner å bli frisk blir jeg syk på nytt, så jeg rekker aldri å få igjen kreftene. Å gå på immundempende medisiner og samtidig ha et barn i barnehagen er ikke en lett kombinasjon.

På fredag dukket den nye boken Immun av Anne Spurkland opp i postkassen min, - en perfekt anledning til å lese meg opp på hvorfor noen immunforsvar kan sparke karate på basiller og aldri bli syke, mens mitt immunforsvaret heller slenger ut en slapp fot, basillene ler av forsøket og inntar meg gang på gang.

Forfatteren, Anne Spurkland, er professor i medisin ved Universitet i Oslo og forsker innenfor autoimmune sykdommer. Jeg har vært fan av Spurkland lenge, både fordi hun er en smart, smart dame – men mest av alt fordi hun klarer noen jeg savner fra mange leger, ernæringseksperter og professorer: at de klarer å formidle det de holder på med på en måte som gjør at ”vi dødelige” også forstår det. Det har nemlig Spurkland gjort gjennom bloggen Frie Kaker som hun drev tidligere og oppskrifter på mat uten allergener som melk og gluten, som hun har hatt publisert i flere matmagasiner.

Derfor er jeg veldig spent på om hun like enkelt og forståelig klarer å forklare meg om immunforsvaret i boken Immun. Omtalen av boken lyder som følger:

Anne Spurkland har skrevet en lærerik og overraskende bok om kroppens eget forsvarssystem. Et system av fantastiske celler og underlige stoffer som hver dag, hver time, hvert minutt utkjemper en kamp på liv og død mot de usynlige mikrobene som til enhver tid omgir oss. Immunforsvaret vårt holde oss friske, men visste du at det også kan virke for godt, så det som i utgangspunktet skal holde sykdommene unna, selv kan være årsak til at vi blir syke?

Jeg gleder meg til å ta fatt på lesningen og håper jeg kan lære ett og annet om hvordan immunforsvaret fungere og hva jeg kan gjøre for å hjelpe det til å jobbe bedre. Kanskje kan jeg lære mitt immunforsvare å sparke karate i stedet for de slappe ben-løftene? Jeg lover å komme tilbake med en anmeldelse av boken så fort jeg har fått leste den!

//Julia

Fremover!

Fordi du fortjener det!

0