Skulle på kapselskopi, havnet på legevakta...

Magevennligmat_tømming-gone-wrong2.png

Akkurat nå skulle jeg ha hatt et lite kamera inni meg som filmet seg vei gjennom tarmene mine, på leting etter betente områder. Men i løpet av gårsdagen og natten fikk jeg en dårlig reaksjon på tømmemidlet, og da jeg våknet i morges klarte jeg så vidt å reise meg opp! 

Hva er kapselskopi?
Jeg har tatt kapselskopi flere ganger tidligere og dette er vel den mildeste og minst smertefulle mage- og tarmundersøkelsen jeg vet om. Du svelger rett og slett et bittelite kamera, på størrelse med en litt stor tran-tablett, og lar den filmen seg vei fra du svelger den til den kommer ut den andre enden. Man får elektroder festet til kroppen, som fanger opp signalene som kapselen sender ut. Målet er å se om det er betennelsessår eller andre lumskheter i den øvre delen av tynntarmen, som man ikke rekker frem til med koloskopi eller gastroskopi. Det hele tar en dag – eller til kamerakapselen kommer ut igjen.

Tømming gone wrong
Men før du kommer så langt må du faste og tømme deg helt, og det var det jeg skulle gjøre i går. Jeg startet dagen med å være dårlig i magen, med sterke smerter, uten at jeg helt skjønte hvorfor. Kanskje var det noe jeg hadde spist? Kanskje var det Crohns? Kanskje var det et magevirus siden Vetle også var dårlig i magen?

Jeg tenkte ikke noe mer over hvorfor, men tok som planlagt første dose med tømmemiddelet kl. 14. Det tok ikke lang tid før jeg fikk sterke magesmerter, ble så kald at jeg ristet og ikke klarte å stå oppreist. Sånn pleier det jo ikke å være!

Magevennligmat_tømming-gone-wrong.png

Gelébein og robotstemmer
Jeg burde kanskje tenkt at noe var galt da, men tok allikevel dose nummer 2 kl. 18, noe som resulterte i at jeg til slutt lå som en liten ball i senga, med sterke mage- og ryggsmerter, og helt skjelven i beina. Heldigvis sovnet jeg til slutt, selv om det ble en tøff natt med kaldsvette, doløping og smerter.

Da vekkerklokka ringte kl. 06 holdt bena meg rett og slett ikke. Jeg var skjelven, følte at jeg ikke hadde noe kontroll på kroppen og det svartnet foran øyene mine. Sta som jeg er kledde jeg på meg, fast bestemt på å ta toget til byen og til timen for kapselskopi på sykehuset, men da jeg måtte legge meg ned i gangen fordi alt ble svart rundt meg og jeg hørte «robotrstemmer», skjønte jeg at det ikke gikk. Så i stedet for kapselskopi, ble det altså legevakten i dag.

Dritt-dag
Legen trodde jeg hadde hatt en dårlig reaksjon på tømmemiddelet, eller kanskje jeg hadde et magevirus i tillegg, som har gjort meg både dehydrert og med smerter over hele magen og ryggen. Jeg ble i alle fall sendt hjem med sterke smertestillende, beskjed om å få i meg nok næring og drikke, og ikke minst å ta det helt med ro til jeg har krefter igjen.

Dette har med andre ord vært en skikkelig dritt-start på uka, men jeg satser sterkt på at det bare blir bedre nå! Den egentlige planen min var å blogge om hvor enkelt og smertefri en kapselskopi-undersøkelse er og å ta bilder underveis i dagen min med elektroder festet på meg, men det får bli neste gang, når jeg prøver igjen!

//Julia

Årets trend: Ta vare på deg selv!

Tacofredag! Hvordan unngå ballongmage?

0