Krumkaker og juletogtur

Denne helgen har vi hatt barnevakt og når jeg først hadde kjøkkenet for meg selv fikk jeg for alvor lyst til å teste ut den ultimate glutenfrie krumkake oppskriften - en gang for alle. Krumkaker er forholdsvis nytt for meg, i min familie har vi aldri hatt noen tradisjon for dette. Det var først da jeg traff min mann Espen og hans familie at jeg ble introdusert for denne sprø, deilige kaken som svært mange nordmenn mener er en viktig del av julen.

Men å lage krumkaker glutenfritt og melkefritt er ikke like lett. Min erfaring er at de fort kan bli så skjøre at de bare blir til smuler, eller at røra blir for tynn og kakene brenner seg.

Denne lørdagen laget jeg først én versjon av krumkakerøre som jeg lot stå i kjøleskapet over natten. Men da jeg tok den ut søndag morgen var den blitt så tykk at jeg ikke fikk den ut av bollen en gang. –Ja,ja, tenkte jeg. –Da funker ikke den. Så jeg lagde nok en røre der jeg justerte litt på ingrediensene. Etter å ha latt røre nummer 2 svelle i 1 time satte jeg i gang med å steke. Krumkakene ble tynne, brente og smuldret opp. Selv om de smakte godt var ikke dette vellykket dessverre.

Jeg gikk derfor tilbake til røre nummer 1. Jeg fant frem visper og litt vann, og tilsatte litt etter litt vann mens jeg rørte den harde blandingen om til en seig og flytende røre. Denne gangen var røra tykk og god, og krumkakene ble også perfekt tykke og ikke skjøre, men sprø og knasende gode!

Oppskriften på de perfekte krumkakene finner du her (eller ved å trykke på bildene).

Etter å ha stekt krumkaker til den store gullmedalje var det på tide å møte Vetle og hans farmor og farfar for en liten utflukt med Tertitten. Tertitten er et damplokomotiv med vogner fra forrige århundre som går mellom tidsriktige stasjonsbygninger langs strekningen til den gamle Urskog-Hølandsbanen - altså rett her vi bor.

For en toginteressert 2-åring var dette veldig stas og også for oss voksne. Vi satt i gamle flotte togvogner med både vedfyrt ovn og oljelamper inne, mens vi kjørte gjennom vakre vinterlandskap til Fossum stasjon. Der møtte stasjons-nissen oss med gaver, gløgg og pepperkaker. Det ble også en liten tur i hest og kjerre før toget kjørte tilbake.

Magevennligmat_tertitten_4.jpg

Jeg vil anbefale denne turen til alle tog-interessert og alle som har smårollinger som digger tog. Mer julestemning tror jeg knapt man kan få! Men Vetle var ganske så sliten og sulten på veien tilbake, så jeg tror vi skal prøve igjen neste år - når han er litt større og kanskje har enda mer glede ut av det.

Det var min helg - raskt oppsummert. Håper du har hatt en fin helg også og kan få glede av krumkakeoppskriften!

//Julia

Magevennligmat_tertitten_5.jpg

Årets juledessert?

Ny oppskrift: Pekanstenger (aka kransekakestenger men med pekannøtter)

0