Middagsforsettet - nytt år, ny ukesmeny!

Ved årsskiftet snakket Espen og jeg om hvilke nyttårsforsetter vi ville ha, og en ting vi var enige om var at vi ville ha bedre rutiner rundt måltidene. Frem til nå har vi ofte spist samtidig, men gjerne ulike måltider siden jeg spiser lavFODMAP og han lavKarbo i hverdagene. Også må han jo få lov til spise mat som er høyFODMAP innimellom, som løk og hvitløk – ting han elsker og tåler!

Vi har også spise litt sent og gjerne foran tv’en, men nå ønsket vi oss altså ordentlig rutiner rundt middagen, så det skulle bli enklere å lage mat i hverdagen og slik at vi, sammen med lille Vetle, kunne samles rundt bordet. Selv om Vetle så vidt har begynt å smake på fast føde, tenker vi allikvel det er viktig å innarbeide gode rutiner for både han og oss, legge vekk alle digitale dingser, se hverandre i øynene og kose oss med maten. 

Vårt nyttårsforsett ble altså et middagsforsett.
Vi laget oss derfor en liten ”regle” med kallenavn på hver dag:

Mandag er suppedag (her har vi ikke kommet på noe godt kallenavn enda). Så langt har vi laget hjemmelaget krydret tomatsuppe, høstsuppe med bacon og poteter,  gulerotsuppe (se oppskrift i boka Magevennlig mat), blomkålsuppe og thaisuppe.

Tirsdag er Fishdag.
Så langt har vi laget både fiskegrateng med glutenfri saus og makaroni, ovnsbakt laks og sashimi-salat (oppskrift i boka LavFODMAP – Magevennlig mat).

Onsdag er inspirert at det tyske ordet for onsdag; mittwok. Det betyr altså Wok. Vi har babysvømming på onsdager og kommer sent hjem, så vi ønsket derfor noe sundt og raskt. Da bruker vi stort sett en av Rema 1000 siden ferdige, ferske wokblandinger. Min favoritt er den asiatisk med grønkål. Vi tilsetter soyamarinert kyllingbiter eller scampi, og kokte risnudler. Om du tåler, har Rema også mange gode sauser, men disse inneholder alle litt hvitløk. Om jeg ikke har spist noe annet den dagen som inneholder fodmaps så fungerer det bra for meg, men det er også veldig raskt og enkelt å lage sin egen sur-søte saus (oppskrift i boka LavFODMAP – Magevennlig mat).

Torsdag er traddi-torsdag!
Altså skal vi spise tradisjonskost. Hva er egentlig tradisjonsmat? Vel, her kan vi tøye og bøye begrepet litt. Først om fremst tenker vi på tradisjonell norsk mat. Vi har laget spekemat med eggerøre, viltgryte og lapskaus. Men det kan også være våre tradisjoner som vi har vokst opp med: som for eksempel Espens rare solskinnsalat med skinke, egg og 1000 island-dressing (!).

FriYAY
Fredag diskutere vi kallenavnet på. Her har vi lov til å skeie ut og kose oss med kyllingvinger, burger, pizza, lasagne etc. Espen mener derfor det burde heter TGI Friday, mens jeg synes FriYAY er mye morsommere. Uansett: dette er hjemmelaget junk-food-dagen!

Langsom helg
Lørdag. Om vi ikke har andre planer ønsker vi at lørdag skal være dagen vi kan lage sunn og god mat som tar litt tid. Som for eksempel skinkesteik eller lammelår med grønnsaker, Julias lag-på-lag-form, kyllingform eller en gryterett eller Shepherd's Pie. Jeg kan gjerne også bake noe spesielt til denne dagen eller lage dessert.

Foreløpig har vi vært litt dårlige på dette, rett og slett fordi vi har hatt mye å gjøre, men planen er absolutt å bli flinkere til å lage skikkelig ”familiemiddag” på lørdag og kose oss med restene på søndag.

Søndag er altså rester-etter-helgen-dag og da er det absolutt lov å ta med seg tallerkenen i sofaen og se en god film.

Gode rutinger og gode oppskrifer
Dette var vår nye matrutine, og planen er å legge ut oppskrifter etter hvert. Først ut er lapskaus, perfekt for traddi-torsdag i morgen !

Hva er dine middags-rutiner? 

//Julia 

Oppskrift-eksperimentet

Jeg er ingen superkvinne!

0