Den store pepperkake-duellen: Ferdigkjøpt eller hjemmelaget? 

Den store pepperkake-duellen: Ferdigkjøpt eller hjemmelaget? 

Jeg har spurt leserne mine om de lager sin egen glutenfrie pepperkakedeig eller om de kjøper ferdiglaget. Og om de kjøper - hvorfor det, når det er så lett, godt og billig å lage det selv? 


Er det vanskelig?

Da jeg var liten syntes jeg det å lage pepperkakedeig var noe skumle greier. Det var en varm deig, med sukker som smeltet og boblet og som barn måtte holde seg langt unna for å ikke brenne seg. Kanskje best å kjøpe ferdig? Men da jeg måtte legge om til glutenfri kost syntes jeg rett og slett at de ferdigkjøpte deigene var grisedyre, vanskelige å få tak i og ikke minst så smakte de ikke like godt som hjemmelaget.

Jeg fant derfor frem forkleet og eksperimenterte meg frem til den aller beste glutenfrie og lavFODMAP pepperkakeoppskriften jeg vet om (du finner den her). Denne har jeg nå brukt år etter år, og den blir alltid bra. Mange av mine lesere sier også at de bruker den om og om igjen, så jeg vil ydmykt kalle det en veldig god oppskrift - som sletts ikke er vanskelig eller skummel å lage. I går lagde jeg runde nummer tre med pepperkakedeig før jul og det tok cirka 20 minutter. Og min lille hjelper på 3 år var med hele tiden. 

Jakten på frossen ferdig-deig
Allikevel, hvert år i desember legger jeg merke til at folk i grupper i sosiale medie poster desperate innlegg der de spør hvor de kan få kjøpt ferdiglaget glutenfri pepperkakedeig. Det virker som de er villig til å kjøre langt om lenge for å få tak i en frossen klump med deig, når det ville tatt halvparten med tid og penger å lage den selv. Det synes jeg er rart. 

Jeg har derfor spurt mine følgere i sosial medier om dette. -På instagram svarer 63% at de lager sin egen, mens 37% kjøper ferdig. På Facebook er tallene helt jevne: 50% kjøper og 50% lager selv. 

Fordeler og ulemper
På spørsmål om hvorfor folk kjøper er svarene alt fra at man tror det er vanskelig å lage sin egen deig, det er enkelt og lett å kjøpe, man er lat og ikke gidder, til at man ikke har energi til å lage alt fra bunnen av. 

Den første forklaringen der vil jeg få avkrefte med en gang - det er slettes ikke vanskelig, jeg tror faktisk det skal mye til for å gjøre det feil! 

Den siste forklaringen derimot er jeg litt enig i - jeg er også ganske tom for krefter for tiden og selv om det er lett for meg å si at det tar lenger tid og mer energi å tråle butikkene etter ferdigdeig - så kan det for andre være like mye ro i sjela å gå i butikker som det er for meg å bake. 

Smaken er som baken, og jeg skal ikke tvinge noen til å bake pepperkaker fra bunnen av. Men om du vil prøve: her har du den beste oppskriften som er både glutenfri, laktosefri, melkefri og lavFODMAP. 

Og husk at pepperkaker kan brukes til mye: Det smaker godt uten pynt, med pynt, med ost til eller som ingrediens i andre kaker som for eskempel bunn på ostekake eller fyll i cakepops!

//Julia

Hvem er egentlig den intolerante av oss?

Hvem er egentlig den intolerante av oss?

Julen nærmer seg!

Julen nærmer seg!

0