Bokanmeldelse: Den store glutenfrie julebakeboka

Bokanmeldelse: Den store glutenfrie julebakeboka

NB: Jeg har fått et lesereksemplar av bok for å kunne skrive en anmeldelse.

Den store glutenfrie julebakeboka har blitt revet ut av bokhyllene siden den nylig ble lansert. Hva er det med Pappa uten gluten som gjør at vi blir så inspirert? Og passer denne boken også til oss som har andre allergier og intoleranser enn gluten? Jeg anmelder Den store glutenfrie julebakeboka.

Cover av Den store glutenfrie julebakeboka

Fra murstein til berlinerboller

At Pappa uten gluten har gjort en formidabel suksess med bøkene sine, er det vel ingen tvil om. Jeg vil vel påstå at de fleste som har cøliaki eller IBS har hørt om Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen, som er foreldre til sønnen Sevastions, som har cøliaki. Og det er ikke uten grunn at har blitt populære.

Selv vokste jeg opp med glutenfrie “mursteins-brød” og glutenfri bakst, som var så lite fristende at det ikke var noen vits i å bake. Men i takt med bedre utvalg av glutenfrie produkter og bakeingredienser har Pappa uten gluten vært en av de som virkelig har klart å inspirere mange til deilig, saftig og smakfull glutenfri mat og bakst. I tillegg er Yiannis & Elisabeth joviale og hyggelig folk som ikke bare inspirere sine følgere, men som jeg også vil anse som gode “blogg-kollegaer” fremfor konkurrenter.  

Men nok skryt om de hyggelige folkene bak Pappa uten gluten - la oss ta en nærmere titt på deres nyeste bok: Den store glutenfrie julebakeboka. 

Min pavlova fra Den store glutenfrie julebakeboka

Varierte oppskrifter

– Trenger vi egentlig enda en glutenfri kokebok om jul? spør jeg meg selv, men lander raskt på at svaret er ja. Denne boken kan ikke bare inspirere oss som har levd glutenfritt lenge, men også de som er nydiagnostiserte og de som ønsker å bake glutenfritt til sine kjente og kjære rundt seg. 

– Julen er ekstra sår når du ikke kan spise det samme som alle andre. Utvalget av ferdigbakst er dårlig, og mange synes ikke julen blir den samme når de ikke får den samme gode julebaksten de er vant med fra før. Vi får hvert år mange spørsmål om oppskrifter og tips til julebakst, og har derfor samlet de i en bok, sier Yiannis & Elisabeth


Dette er en stor og flott bok på hele 204 sider, gitt ut på Frisk Forlag. Bokens oppskrifter består av store bilder og enkel tekst, som er lett å forstå og lett å følge trinnvis mens du baker. Her finner du mange klassiske juleoppskrifter som lussekatter, fløtekarameller, julekake og pepperkaker. 

I tillegg er det oppskrifter typisk for andre land, som italienske cannoli og greske honning kjeks. Og vanlige oppskrifter med en litt “julete” vri, som honning-glassert brioche, julekrans med bakt brie og ribbesandwich. 

Nærbilde av ribbesandwich fra Den store glutenfrie julebakeboka

Inspirerende og enkel å bruke

– Her er det mye jeg har lyst til å prøve, er det først som slår meg når jeg blar igjennom boka. Samtidig er det også mye jeg er godt vant med å lage, etter å ha levd mange år på et glutenfritt kosthold, men som jeg tenker at er nyttige oppskrifter for de som er nye med glutenfri baking.

En av tingene jeg liker best med denne boka, og som jeg tror skyldes noe av deres suksess, er at maten som er avbildet faktisk ser ut som noe man kunne klart å lage selv. Det er folkelig og enkelt. Kaker som ikke krever 4 timer dekorasjon eller at du er en mester med kremsprøyte. Brødoppskrifter som holder seg til melblanding du lett finner i matbutikken og ingredienser de fleste kjenner godt til.  

Kunne nådd enda fler

Det jeg derimot savner er at oppskriftene er merket med om de for eksempel også er lavFODMAP eller om man kan bytte ut noen av ingrediensene for å tilpasse oppskriftene etter andre allergier også, som laktosefritt, melkefritt, uten nøtter etc. Nå skal det sies at denne boken ikke gir seg ut for å være noe annet enn glutenfri, men det hadde vært et stort pluss om den også kunne nå ut til enda fler. 

– Alle tre bøkene har solgt over all forventning! De to første er bestselgere og juleboken har solgt ut begge opplagene. Det er derfor tomt på lager, men den finnes fortsatt i noen bokhandlere, forteller Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen avsluttningsvis og ønsker alle en god jul!

//Julia

Kan man være utemmet kvinne i arbeidslivet?

Kan man være utemmet kvinne i arbeidslivet?

Hvordan lage julemat som passer for alle?

Hvordan lage julemat som passer for alle?

0