Det er ikke kreft men…..

Sånn cirka sånn ser ryggen min ut. Mins den største midt på ryggen der nå…

Sånn cirka sånn ser ryggen min ut. Mins den største midt på ryggen der nå…

I begynnelsen av februar delte jeg entusiastisk med mine følgere på Min historie på Instagram at jeg var på vei til en privat klinikk for full sjekk av føflekker. Lite viste jeg at det skulle være så viktig!

Jeg kan jo få andre sykdommer og!
Etter å ha hanglet med en kropp som både har bydd på mageplager og utmattelse de siste årene slo det meg en dag at alt fokuset mitt lå på Crohns, mage og tarm. Men midt oppi alt magefokuset hadde jeg glemt å tenke på at kroppen er mer en bare min kroniske sykdom –jeg kan jo faktisk få andre sykdommer og problemer i tillegg.

Det er ikke til å skjule at jeg stadig har fått flere og flere føflekker og spesielt etter graviditeten. Jeg har alltid hatt mange over hele kroppen, og har fjernet 5 eller 6 totalt. De siste årene er det på ryggen de har kommet frem i hopetall og nå følte jeg det var på tide med en skikkelig sjekk. Spesielt fordi ryggen er et sted jeg har vanskelig for selv å se, holde øye med og vurdere føflekkene.

Fra prikk til prikk
Jeg bestilte time hos en privatklinikk i Lørenskog som spesialiserer seg på føflekker allerede i desember og ventet tålmodig til min dag kom i februar. Da jeg kom dit var det en veldig hyggelig hudlege som møtte meg. Hun tok frem en liten lupe med lys på og gikk nøyaktig over absolutt alle føflekkene jeg har på kroppen. På ryggen stoppet hun opp ved to av dem og sa: –Disse to må vi ta med det samme.

Som sagt så gjort, jeg fikk bedøvelse, hun skar de ut og brukte laser på sårene. Jeg ble sendt hjem med to salver og to sår på ryggen. Og to føflekker mindre da.

Telefonen
Jeg hadde helt ærlig glemt hele greia da jeg cirka en måneden senere fikk telefon fra et ukjent nummer. Det var hudlegen. Hun hadde fått prøvesvarene tilbake fra Ahus, som viste at den ene føflekken var en såkalt sammensatt irregulær nevuocelletumor. –Hva i all verden betyr det? spurte jeg. –Vel, det er ikke kreft, sa hudlegen, -men det er ikke helt bra heller. Det viser tydelige forandringer i føflekken.

Jeg gikk selvsagt rett på Google uten å finne noe fornuftig. Deretter spurte jeg legevenner om hva en nevrocelletumor egentlig var uten at noen helt klarte å forklare. Det nærmeste jeg har kommet en forklaring er at det er et slags forstadiet, eller et tegn på noe som kan utvikle seg, til kreft.

Sannsynligvis er ikke bra nok
Etter å ha gjennomgått prøvesvarene nøye var konklusjonen til hudlegen at hun mest sannsynligvis hadde fått med seg alt av føflekken. «Reseksjonsrendene er sannsynlig frie, men med knapp margin» stod det i prøvesvaret fra Ahus. Men sannsynligvis hørtes ikke helt trygt ut for meg, ikke når det er snakk om noe som potensielt kan bli til kreft. Vi ble enig om at det var best å være på den helt sikre siden og dermed fjerne et litt større område rundet der føflekken hadde vært. Dette ble for stort til at hun kunne ta med laser, så dermed ble det fastlegen som fikk jobben.

Feil snitt
Det ble to uker med litt dårlig magefølelse før fastlegen endelig kunne ta en titt. I går dro jeg derfor til legetimen min og var sikker på at jeg skulle bli kvitt denne kreft-frykten en gang for alle. Men den gang ei – det viste seg at hudlegen hadde lagt snittet feil vei (loddrett og ikke vannrett) da hun fjernet føflekken og dermed gjort det ganske vanskelig for min fastlege å fjerne mer, uten at det ble et stort område. Han var også usikker på dybden han burde fjerne og et par andre ting.

Konklusjonen ble at fastlegen skulle avvente med å fjerne til han hadde konferert med sykehuset i dag. Som han sa: –Dette her er ikke noe vi gjør halvveis, her skal vi være helt sikre på at vi har fått med alt. Og det er jeg jo helt enig i.

Better safe than sorry
Hvorfor forteller jeg dere dette? Selv om dette opplevelse som stress og mas og ubehagelig for meg nå er dette så himla mye bedre enn alternativet. Tenk om jeg hadde ventet med å sjekke føflekkene mine til det var for sent. Til det var kreft det stod på prøvesvarene i stedet for «sammensatt irregulær nevuscelletumor».

Føflekkkreftforeningen kan opplyse om at hudkreft generelt, og føflekkreft spesielt, øker i Norge og vi er spesielt utsatt med lys hud. Det er altså ingen grunn til å vente med å sjekke seg. –Better safe than sorry tenker jeg og er glad jeg får ordnet opp i dette nå.  

Vil du vite mer om føflekker og hvordan du kan bruke ABCDE-regelen til å følge med på forandringer i føflekkene dine finner du mer om det her.

Sjekk deg!

//Julia

Kresne barn og syrlig pasta!

Mine beste tips til glutenfri- og magevennlig lasagne – og oppskrift!

0