Hvorfor jeg elsker å bake eltefrie, glutenfrie brød!

Hvorfor jeg elsker å bake eltefrie, glutenfrie brød!

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Bakeren og Kokken

Det er ikke til å komme utenom at brød er en stor del av hverdagen og kostholdet vårt her i Norge. Og når man da får en diagnose som gjør at man må legge om kostholdet til glutenfritt kan derfor brød være det som blir den største endringen. 

Næringsfattig

Mange av brødene man får kjøpt i butikken kan være litt “syntetiske” i smaken og ikke spesielt næringsrike eller mettende. I fjor kom også forskningsrapport fra OsloMet som viste at innholdet i glutenfrie varer inneholder mindre protein og fiber, og mer mettet fett enn glutenholdige. Forskerne konkluderte med at: «Glutenfrie produkter inneholder mindre næringsstoffer og har en høyere pris enn de glutenholdige. Når man vet at en usunn diett er den største risikofaktoren for å utvikle livsstilssykdommer, bør næringsinnholdet i de glutenfrie produktene ses nærmere på og den bør også bedres». 

Eltefri bakst

Derfor liker jeg å bake mine egne brød - så vet jeg akkurat hva jeg får i dem! Ëltefritt har blitt min foretrukne favorittmåte å bake glutenfrie brød på, rett og slett fordi det er lett å røre sammen en røre/deig på kvelden, la den stå på kjøkkenbenken over natten og deretter steke om morgenen. Og man kan bruke grove melblandinger, korn og til og med grønnsaker som potet eller gulrøtter i deigen.

Eltefrie deiger trenger også veldig lite gjær, men blir likevel luftige og gode brød. For min mage er mindre gjær et pluss, da jeg lett blir oppblåst av mye gjær. Og er du et “skorpemenneske” som meg er det ingen andre brødteknikker som får så god og sprø skorpe!

Eltefrie brød smaker himmelsk når det er helt fersk, og er da blant de saftigste glutenfrie brødene jeg lager. Det er også veldig pent med sin runde form og passer derfor svært godt å server nystekt til gjester. Om du ikke spiser hele brødet samme dag anbefaler jeg at du skjærer det i skiver så fort det har blitt kjølig og fryser ned med mellomleggspapir mellom hver skive. Tin et par minutter i mikrobølgeovn, så har du igjen et godt og saftig brød!

Hva trenger du for å bake eltefritt?

For å lykkes med eltefri bakst må du ha en ildfast form med lokk eller støpejernsgryte med lokk. Denne skal nemlig varmes opp i ovnen fra ovnen er kald, så plasserer man deigen rett i den glovarme formen og steker med lokk de første 30 minuttene. Deretter 15 minutter uten lokk. 

I tillegg kan en bakematte og en deigskrape gjør jobben litt lettere. Under ser du noen av mine favoritter fra Kokken og Bakeren. 

Har du lyst til å teste eltefrie, glutenfrie brød?
Her finner du en samling av mine oppskrifter - og enda flere finner du i bøkene mine. 

Bakematte

Glutenfri bakst kan ofte være klissete og da er en god silikonmatte alfa omega, så slipper du skrape kjøkkenbenken etterpå. Denne fra bakematten fra Lékué slipper lett deigen, samtidig som du kan bruke den som bakeark og steke rett i ovnen! Tåler temperaturer fra -60° til 220°C

Deigskrape

Deiskraper er blitt et must når jeg baker brød, særlig eltefritt. Da bruker jeg den til å skrape ut den klissette deigen av bollen, til å skrape av bakematetn og brette deigen.

Iris deigskrape er en kraftig og vakker deigskrape, håndlaget med treplugg i oljebehandlet bjørk.

Støpejernsgryte

For å lage eltefrie brød trenger du en ildfast form med lokk eller en støpejernsgryte. Hvor høy den er har ikke så mye å si, men til et middels brød bruker jeg de som er 22 -24 cm i diameter. Denne fra Staub La Cocotte er også perfekt å bruke til stor gryteretter!

Sorgen over det "normale"

Sorgen over det "normale"

Kan man være utemmet kvinne i arbeidslivet?

Kan man være utemmet kvinne i arbeidslivet?

0