Oppstart på Metex. Hva er det og hvordan funker det for Crohns?

Oppstart på Metex. Hva er det og hvordan funker det for Crohns?

I april startet jeg på Metex-sprøyter for behandling av min Crohns sykdom. Her kommer en liten oppdatering på hvordan det har gått så langt (3 måneder inn). 

Hvorfor medisiner nå?

Jeg har kjempet for å få begynne på nye medisiner ganske lenge. Selv om magen ikke har vært så verst har jeg allikevel betennelse i både muskler og slimposer rundt om i kroppen, smerter over alt og generelt veldig lite energi. 

Men jeg har ikke en klassisk Crohns som slår ut på blodprøver eller avføringsprøver, men min betennelse starter heller i tarmveggen enn slimhinnen. Det gjør at det tar mye lenger tid før man har «bevis» på at jeg er syk og kan sette meg på medisiner. 

Så da både CRP og fecaltester begynte å øke var det virkelig på høy tid å start med medisiner. 

Hva er Metex? 

Meter er forkortelse for Methotrexate som er virkestoffet i denne medisinen. Du kan lese mye mer om Metex på denne linken og i Felleskatalogen. Men om jeg skal forklare hva dette er på en veldig enkel måte så er det rett og slett en bitteliten dose cellegift som ber immunforsvaret roe seg ned ett par hakk slik at det lager betennelse der det ikke trengs.

Jeg har tidligere brukt Metex-piller med veldig god effekt, men startet denne gangen opp med sprøyter som skal være mer effektive. Og nålen er så tynn at du knapt kjenner at det stikker. 

Bivirkninger

Forrige gang jeg gikk på Methotrexate mistet jeg fort alt det lange, gamle håret mitt. Jeg gikk derfor rett til frisøren og klipte meg kort - men det tok ikke lang tid før håret var sterkt og tilbake til normalen. Selv om det for mange kan være mye følelser knyttet til å miste håret, tenkte jeg heller på det som et tegn på at medisinen virket, og dessuten kledde jeg kort hår ( If i may say so my self).

Denne gangen derimot har det ikke påvirket håret i noen særlig grad, men heller huden. Jeg var ute to dager på hytta i regnvær og tenkte ikke over at jeg burde ha smurt meg med solkrem. Allikevel ble jeg så solbrent at det boblet i huden min, før byllene sprakk og huden flasset av. Ikke så deilig. 

Dermed har det blitt nytt «hud-regime» her i gården: faktor 50 solkrem hver morgen og ansiktsrens og hudkrem for sensitiv hud om kveld. 

Actinica Lotion SPF 50+ er utviklet spesielt for personer som har økt risiko for å utvikle non-melanom hudkreft ved eksponering for UV-stråler. 

Lotion som innehar fuktighetsgivende egenskaper og er uten fargestoffer og alkohol. 

Og jo da, jeg har vært mye kvalm de siste månedene og til og med kastet opp litt. Men nå, tre måneder etter oppstart ser dette ut til å gi seg. Det håper jeg også utmattelsen som følger sprøyta gjør etterhvert, for foreløpig er det som å møte veggen en dag i uka (gjerne to dager etter at jeg har tatt den). 
Om du sliter med kvalme kan du lese “ Mine 10 beste tips mot kvalme her.”

Funker Metex på meg? 

Litt lenger opp skrev jeg at blodprøver og Fecal-tester var på vei rett opp og nå er de heldigvis på vei rett ned. Så det virker. Og selv om det er litt bivirkninger og ting man må tenke på med Metex, så er det mye enklere enn å skulle ha dårlig mage, ha så sterke smerter at jeg ikke kunne stått oppreist eller bli innlagt på sykehus på grunn av Crohns.

Så min konklusjon så langt: so far so good. Forsett å kryss fingrene for at jeg blir enda bedre!

PS. Det finnes mange ulike medisiner for Crohns sykdom og jeg har prøvd de fleste. Noen av dem har jeg skrevet om på denne bloggen. Les mer om min personlige erfaring med Imurel og  Humira her. 


Husk at dette blogginnlegget ikke er skrevet av helsepersonell, men gjennspeiler mine personlige meninger og erfaringer. Målet er ikke å skremme noen eller er man skal tro at alle reagerer likt på denne medisinen. Dette er mine erfaringer som jeg ønsker å dele åpent og ærlig. Hvordan virker medisiner for deg? Del gjerne i kommentarerfeltet!

//Julia

Ny oppskrift: Magevennlig fruktsalat

Ny oppskrift: Magevennlig fruktsalat

Sorgen over det "normale"

Sorgen over det "normale"

0